Paella - przepis oryginalny.

Czego skosztować na wakacjach w Hiszpanii?

Kuchnia hiszpańska jest dość zróżnicowana. W zależności od regionu, potrawy tam serwowane różnią się między sobą. Jakich specjałów warto więc spróbować i gdzie je znaleźć oraz co ciekawego możemy przywieźć stamtąd do Polski? Sprawdź przed wyjazdem na urlop!
/ 24.05.2012 13:30
Paella - przepis oryginalny.

Elementem wspólnym dla całej Hiszpanii jest schemat spożywania posiłków. Śniadanie koniecznie na słodko, potrawy głównie na bazie owoców morza, ryb, warzyw, obfita kolacja. Posiłki często popijane piwem lub winem. Charakterystyczne dla tamtejszej kuchni są także przekąski tapas, czyli małe kanapeczki.

Zobacz: Tapas - hiszpańskie przystawki na każdą okazję

Oprócz wymienionych podobieństw każdy region posiada również własne „dania popisowe”, których warto spróbować będąc na wakacjach w Hiszpanii. Słynna Andaluzja może poszczycić się tzw. Pescado frito, czyli smażoną na oliwie z oliwek rybą, a także Gaspacho (chłodnik). Madryt to Madrileno – potrawa złożona z wieprzowiny, ciecierzycy, warzyw. Walencja nierozłącznie wiąże się z Paellą (ryż i owoce morza). Tortilla espanola , to danie popularne w całym kraju. Składa się z jajek, ziemniaków i cebuli. Popularne są również takie dodatki jak kiełbasa, pomidory, papryka.

Paella, co to jest?

Do Polski warto przywieźć ze sobą tamtejsze wina np. Albarino lub Sangria. Delikatne i aromatyczne sery z Hiszpanii to również dobry pomysł na pamiątkę z wakacji. To samo dotyczy szynki serrano i kiełbaski chorizo. Hiszpańska oliwa z oliwek to jeden z bardziej charakterystycznych atrybutów tego kraju. Tamtejsze owoce z kolei odznaczają się niezwykle słodkim smakiem. Produkty typowo hiszpańskie, niedostępne w Polsce sprawią , że będziemy mogli wracać do wspomnień z wakacji zawsze gdy ich spróbujemy.

Sprawdź także: Jak jedzą Hiszpanie?