Jak wykonać escalibadę – kataloński przysmak

Escalibada to warzywny przysmak, podawany o każdej porze roku. Oczywiście najlepiej smakuje, gdy warzywa, z których jest przyrządzana pochodzą z ekologicznych plantacji.
Jak wykonać escalibadę – kataloński przysmak

Świadomość biologicznie czystych produktów jest coraz większa w Hiszpanii, jednakże wciąż wielu Hiszpanów nie rozumie, dlaczego miałoby płacić więcej za „taką samą“ marchewkę czy paprykę. Katalończycy są w tej dobrej sytuacji, że wielu rolników uprawia małe pola, nie używa zbyt dużo środków chemicznych, dlatego papryka kupiona na targu w większości przypadków nie jest „pryskana“.

Jak przyrządzić Escalibadę?

Po pierwsze musimy zaopatrzyć się w papryki i bakłażany, gdyż one są podstawą dania. Potrzebne nam będą: 1 duży bakłażan, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, ¼ szklanki oliwy (hiszpańskiej extra vergine), sól i pieprz.

Ilość warzyw można zwiększać proporcjonalnie, wymieniona ilość to porcja dla dwóch osób. Należy pamiętać, iż jest to danie, które Katalończycy traktują, jako przekąskę, świetnie nadaje się do podgryzania w czasie rozmowy, smak pieczonych warzyw uwydatnia pite do tego białe wytrawne wino.

Polecamy: Jak przyrządzić bakłażany po hiszpańsku?

By upiec escalibadę, warzywa pieczemy na ostrym ogniu – tutaj niestety okazuje się, że osoby posiadające kuchenkę z blatem elektrycznym nie przyrządzą prawdziwej escaliba’dy gdyż warzywa piecze się wprost na płomieniu, dopóki skórka nie zrobi się czarna. „Opalone“ warzywa odkładamy do garnka, przykrywamy, po piętnastu minutach odłupujemy czarną skórkę. Pod żadnym pozorem nie myjemy składników gdyż wtedy straciłby swój charakterystyczny ogniowy smak. Warzywa kroimy w plastry, solimy i skrapiamy obficie oliwa.

Katalonia, to region przyciągających turystów, z pewnością przyczyniają się do tego piękne plaże, cudowne zabytki, doskonałe wino i smaczna kuchnia. Katalońskie przysmaki przypominają trochę te z nad Morza Śródziemnego. Jednak wyróżniają ją detale, niezapomniany smak wina, gęsta i pyszna oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno czy warzywa dojrzałe na słońcu.

Zobacz także: Jak przyrządzić hiszpańskie jedwabiste paseczki z papryki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)