Bakłażan jest bardzo sycącym warzywem. Należy pamiętać, że dobrze przysądzony bakłażan nie jest gorzki, rozpływa się w ustach i co bardzo ważne jest warzywem, które świetnie nadaje się, jako baza – chłonie czosnek, przyprawy.
Kataloński mus z bakłażanów serwowany jest z bagietką lub grzankami. Warto zauważyć, że hiszpańskie bagietki różnią się od tych sprzedawanych w Polsce, są bardziej podobne do francuskich, mają twardą chrupiącą skórkę, zbity miąższ. Jeżeli pragniemy zaserwować naszym gościom kataloński mus z bakłażanów zadbajmy by podać go na odpowiednim pieczywie! Mogą to być grzanki z wiejskiego pieczywa, bagietka z francuskiej piekarni ewentualnie gotowe grzaneczki z małych bułeczek. Jeżeli zdecydujemy się na podanie innego rodzaju pieczywa np. pity, to hiszpański mus warzywny nagle przemieni się w turecki przysmak. Tak jak w wielu innych potrawach bardzo ważne są detale, to, z czym serwujemy przyrządzane przez nas danie.
Polecamy: Jak jeść mule?
Przygotowanie musu jest proste, lecz stosunkowo czasochłonne. Przygotowując porcję dla sześciu osób potrzebujemy: ½ kg bakłażanów, główkę czosnku, 2 żółtka, sok z połowy cytryny, 2 łyżki śmietany kremówki, ½ szklanki oliwy z oliwek (oczywiście hiszpańskiej extra vergine), sól, pieprz, posiekany szczypiorek.
Zaczynamy od upieczenia bakłażanów, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pieczemy je przez około 45 minut, mniej więcej po 35 minutach pieczenia dorzucamy kilka ząbków czosnku. Wyciągamy warzywa, delikatnie obieramy bakłażany ze skórki, pozbywamy się łupinek z ząbków czosnku. Teraz czas by wszystko razem zmiksować, dodajemy do warzyw, żółtko, sok z cytryn, przyprawy, dolewamy oliwy.
Zobacz także: Jak przyrządzić królika z musztardą?
Następnie ubijamy śmietanę i dodajemy do musu, odstawiamy w chłodne miejsce i posypujemy szczypiorkiem. Kataloński mus potrzebuje około dwóch godziny by się „przegryźć“, wtedy serwujemy go na przygotowanym wcześniej pieczywie.