Kuchnia śródziemnomorska, która wywarła duży wpływ na kuchnię marokańską, zestawienie ogórka i MIĘTY zna od dawna. Bo to jeden z najbardziej „chłodzących” zestawów smakowych. Bliżej Europy podadzą nam do ogórka zapewne jeszcze jogurt, ale tu, w Maroku pojawi się… woda pomarańczowa.
Sałatkę z ogórka w stylu marokańskim przyrządza się w następujący sposób:
Na 5 ogórków potrzeba ćwierć szklanki posiekanej, świeżej mięty, łyżka soku pomarańczowego, 1/3 szklanki oleju roślinnego (delikatnej oliwy, oleju z pestek winogron), łyżeczka wody pomarańczowej, grubo zmielony pieprz, odrobina startej skórki pomarańczowej
Zobacz także: Jak kroić ogórka?
Obrane ogórki kroimy pozbawiamy wodnistego miąższu, kroimy, przekładamy do miski i dodajemy drobno posiekaną miętę. Łączymy je z dressingiem przygotowanym z soku cytrynowego, oliwy, wody pomarańczowej, pieprzu. Skórkę pomarańczową kroimy w cienkie paseczki, blanszujemy i posypujemy nimi sałatkę.
Rada 1: Ogórki przed zmieszaniem z dressingiem wpierw delikatnie posólmy, odczekajmy około pół godziny i odlejmy z nich soki.
Rada 2: Dressing najszybciej przygotujemy za pomocą małego słoiczka – wystarczy umieścić w nim wszystkie potrzebne składniki, zamknąć wieczkiem i wstrząsnąć kilka razy jak grzechotką: dressing będzie jednolity i gładki.
Zobacz także: Posiłki w stylu tunezyjskim