Ogórek w stylu marokańskim

Spróbuj sałatki z ogórka na sposób marokański.
Ogórek, ogórek, ogórek… Choć w Maroku prawdopodobnie nic nie wiedzą o „zielonym garniturku” dla ogórka z piosenki, to w praktyce w takim właśnie garniturze go podają. I nie jest to ogórkowa skórka.
/ 10.01.2011 00:52
Spróbuj sałatki z ogórka na sposób marokański.

Kuchnia śródziemnomorska, która wywarła duży wpływ na kuchnię marokańską, zestawienie ogórka i MIĘTY zna od dawna. Bo to jeden z najbardziej „chłodzących” zestawów smakowych. Bliżej Europy podadzą nam do ogórka zapewne jeszcze jogurt, ale tu, w Maroku pojawi się… woda pomarańczowa.

Sałatkę z ogórka w stylu marokańskim przyrządza się w następujący sposób:

Na 5 ogórków potrzeba ćwierć szklanki posiekanej, świeżej mięty, łyżka soku pomarańczowego, 1/3 szklanki oleju roślinnego (delikatnej oliwy, oleju z pestek winogron), łyżeczka wody pomarańczowej, grubo zmielony pieprz, odrobina startej skórki pomarańczowej

Zobacz także: Jak kroić ogórka?

Obrane ogórki kroimy pozbawiamy wodnistego miąższu, kroimy, przekładamy do miski i dodajemy drobno posiekaną miętę. Łączymy je z dressingiem przygotowanym z soku cytrynowego, oliwy, wody pomarańczowej, pieprzu. Skórkę pomarańczową kroimy w cienkie paseczki, blanszujemy i posypujemy nimi sałatkę.

Rada 1: Ogórki przed zmieszaniem z dressingiem wpierw delikatnie posólmy, odczekajmy około pół godziny i odlejmy z nich soki.
Rada 2: Dressing najszybciej przygotujemy za pomocą małego słoiczka – wystarczy umieścić w nim wszystkie potrzebne składniki, zamknąć wieczkiem i wstrząsnąć kilka razy jak grzechotką: dressing będzie jednolity i gładki.

Zobacz także: Posiłki w stylu tunezyjskim

Redakcja poleca

REKLAMA