Składniki
Będziesz potrzebowała: oliwę z oliwek, paprykę – sproszkowaną, pokrojoną w plasterki cebulę, kilka ząbków czosnku, pokrojone pomidory, zieloną i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, wodę, sól, pieprz, jajka – ale niekoniecznie.
Jak przygotować potrawę
Na oliwie należy zeszklić cebule i lekko podsmażyć czosnek, przyprawiony sproszkowaną papryką. Dodaj pomidory, odczekaj chwilę, następnie dodaj paprykę, wodę i sól. Poczekaj, aż składniki się zagotują, wówczas zmniejsz ogień i przykryj potrawę. Jeśli będzie taka potrzeba dodaj trochę wody, by potrawa nie przywarła.
Następnie dodaj rozbite jajka – nie pozwól by potrawa się gotowała, jedynie utrzymuj temperaturę potrzebną do przygotowania jajka. Kiedy jajka są ścięte podaj danie razem z pieczywem lub ryżem.
Polecamy: Co o kuchni algierskiej wiedzieć wypada?
Propozycje modyfikacji
Danie można nieco urozmaicić. Oto kilka pomysłów: do cebuli dodaj zmieloną kolendrę, albo pastę harissa lub sproszkowanego chili, możesz też dołożyć świeże krewetki lub kiełbaski markez – pikantne kiełbaski z jagnięciny popularne na całym północnym wybrzeżu afrykańskim. Można też dodać razem z pokrojona w kostkę papryka pokrojonego tak samo bakłażana. Podobnie można postąpić z ziemniakami. Gotowe danie może być jeszcze bardziej aromatyczne, gdy zapachy warzyw wzbogacisz posypując danie świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować z jajek możesz na ich miejsce wprowadzić oliwki lub kapary.
Zamiast jajka przygotowywanego razem z potrawą, możesz podać powstały gęsty sos z kawałkami warzyw do ugotowanego na twardo jajka lub do tuńczyka.
Czytaj także:Jak zrobić proste dania kuchnia algierskiej?