Torcik z malinami - przepis składniki i przygotowanie

Deser na biszkopcie: torcik z malinami!
Weronika Kwaśniak / 27.07.2016 05:44
DRUKUJ PRZEPIS
Torcik z malinami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 8 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem białkowy:

  • 2 białka
  • 15 dag cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • 20 dag malin
Przygotowanie:

Zobacz przepis na torcik z malinami - pyszny deser na biszkopcie z dodatkiem białkowego kremu i soczystych owoców!

  1. Jajka ubij z cukrem na puch.
  2. Do masy dodaj mąkę i delikatnie wszystko wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż do małej tortownicy (najlepiej takiej o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
  5. Biszkopt wystudź i ostrożnie przekrój na dwa identyczne blaty.
  6. Z cukru, wody i soku cytrynowego ugotuj syrop.
  7. Białka ubij na parze, wlewając do nich syrop - rób to powoli.
  8. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z pary i ubijaj, aż krem wystygnie.
  9. Blaty przełóż kremem i malinami.
  10. Pozostałą masą posmaruj wierzch i boki tortu.
  11. Udekoruj malinami i np. pojedynczymi listkami mięty. Sprawdzi się też czekoladowa posypka.

Zobacz więcej przepisów z malinami:

Babeczki malinowe - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Jak zrobić dżem malinowy?
Polędwiczki z malinami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA