Zupa ogórkowa z ziemniakami

Ta zupa szybko zaspokoi głód i rozgrzeje nawet największego zmarźlucha. Przygotuj ją i rozkoszuj się tym tradycyjnym, niesamowitym smakiem!

Zupa ogórkowa z ziemniakami
fot. Fotolia

Przygotowanie i gotowanie 80 min * 1 porcja – ok. 180 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 25 dag wieprzowiny (np. żeberek, karkówki)
  • 1 listek laurowy
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 pokrojona marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:


  1. Mięso opłucz, zalej 2 l zimnej wody, zagotuj, zdejmij szumowinę. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 15 min.
  2. Dorzuć seler, cebulę, marchew i ziemniaki, niech się gotują 20 min.
  3. Ogórki zetrzyj, przesmaż na maśle. Dodaj do zupy z czosnkiem, gotuj ok. 15 min. Dopraw, posyp koperkiem.
  4. Zupę ogórkową najlepiej podawać na gorąco. Smacznego!

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 5 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.05.15 10:53
Zupa ogórkowa jest najlepsza na świecie, podobną robiła moja babcia :) ummmmmm
Gość2013.03.14 16:27
Kocham ogórkową!
Gość2013.01.30 13:01
Nie należy zdejmować szumowiny z wywaru bo w ten sposób odrzucamy tak elementy smakowe oraz przede wszystkim składniki odżywcze. Szumowina wchłonie się w trakcie gotowania do jarzyn i ryżu.
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie