- 50 dag mięsa wołowego z kością
- włoszczyzna do rosołu
- 40 dag białej kapusty
- 25 dag buraków ćwikłowych
- 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego
- 40 dag ziemniaków
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- po łyżce oleju, octu i cukru
- mąka do zasmażki
- 3 łyżki masła
- ziarna pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól
Sposób wykonania:
1. Mięso zalać wodą, ugotować, wyjąć.
2. Buraki obrać i pokroić w paseczki (lub zetrzeć na grubej tarce). Przełożyć na patelnię, dodać olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy, dolać trochę bulionu i dusić buraczki prawie do miękkości.
3. Na drugiej patelni podsmażyć na maśle posiekaną cebulę oraz pokrojone w paski pietruszkę, marchew i seler.
4. Do wywaru z mięsa wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotować. Dodać poszatkowaną kapustę. Po 15 minutach dodać zawartość dwóch patelni oraz przyprawy, gotować 15 minut. Pod koniec dodać zasmażkę i zmiażdżony czosnek. Odstawić na godzinę.
5. Barszcz podawać odgrzany, dodając do każdego talerza porcję pokrojonego mięsa i łyżkę kwaśnej gęstej śmietany, posypać posiekaną natką pietruszki.
Smaczne i szybkie zupy - forum >>