Chleb z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie

Domowe pieczywo!
Weronika Kwaśniak / 26.01.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Chleb z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag mąki pełnoziarnistej, najlepiej wielozbożowej
  • 20 dag zmielonych ugotowanych ziemniaków
  • 1 dag drożdży
  • łyżka miodu
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 dag pestek słonecznika
  • 2 dag pestek dyni

Na wierzch:

  • jajko
  • pestki słonecznika i dyni
  • siemię lniane
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chleb z ziemniakami!

  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku i wlej do miski miksera.
  2. Dodaj miód i olej, mąkę i ziemniaki, wymieszaj.
  3. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na posmarowany olejem stół, posyp pestkami i szybko zagnieć ciasto.
  5. Uformuj z niego wałek i potnij na kawałki.
  6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Z porcji ciasta zrób kulki wielkości knedla i ułóż w tortownicy.
  8. Odstaw ponownie na godzinę do wyrośnięcia.
  9. Gdy ciasto podwoi objętość, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp pestkami i siemieniem.
  10. Na dole w piekarniku ustaw żaroodporne naczynie i wlej szklankę gorącej wody.
  11. Wstaw tortownicę z chlebkiem na górną półkę i piecz w temperaturze 180 stopni C około 40 minut.
  12. Wyjmij z formy po wystudzeniu.

Zobacz więcej przepisów na smaczne przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA