Szparagi zapiekane z szynką

Idealne na ciepłą przekąskę lub lekki obiad

Szparagi zapiekane z szynką

Szparagi zapiekane z szynką

fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 25 min * pieczenie ok. 15 min * 1 porcja – ok. 130 kcal

Składniki na 6 porcji:

  • po dużym pęczku szparagów białych i zielonych
  • 10 dag szynki
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • cukier

Sposób wykonania:


  1. Szparagi umyj, odetnij obeschnięte końcówki. Białe dodatkowo obierz poniżej główki.
  2. Jedne i drugie połącz ponownie w pęczki, obwiąż bawełnianą nitką. Włóż do wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Ugotuj na półmiękko, dokładnie osącz.
  3. Szparagi rozłóż płasko na żaroodpornym półmisku.
  4. Szynkę drobno pokrój, przesmaż na maśle. Żółty ser zetrzyj na tarce. Szparagi posyp szynką, a potem serem. Zapiekaj ok. 15 min w temp. 200 st. C.

Zobacz także:



Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 9 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
asik2014.04.17 16:00
Pewnie,ze mozna na komunie, sa przepyszne! Dodaj jeszcze jajko na twardo pokrojone na polowki i bedzie jeszcze lepiej
lalala2013.06.07 13:28
nie trzeba ich gotować przed pieczeniem
Ania2013.06.06 12:42
Zapiekane szparagi, w szyneczce, wow!
Ela2013.06.04 16:20
Pycha te szparagi zapiekane, o tak!
Gość2013.05.21 09:20
Czy takie zapiekane szparagi, szczególnie z szynką, móżna podać jako przystawkę na komunię?
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami