Szparagi zapiekane z szynką - przepis składniki i przygotowanie

Szparagi zapiekane z szynką fot. STOCKFOOD/FREE
Idealne na ciepłą przekąskę lub lekki obiad!
Weronika Kwaśniak / 21.05.2015 16:30
Szparagi zapiekane z szynką fot. STOCKFOOD/FREE
Przygotowanie 25 min * pieczenie ok. 15 min * 1 porcja – ok. 130 kcal

Składniki na 6 porcji szparagów zapiekanych:

  • po dużym pęczku szparagów białych i zielonych
  • 10 dag szynki
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • cukier

Przepis na szparagi zapiekane z szynką:

  1. Szparagi umyj, odetnij obeschnięte końcówki. Białe dodatkowo obierz poniżej główki.
  2. Jedne i drugie połącz ponownie w pęczki, obwiąż bawełnianą nitką.
  3. Włóż do wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Ugotuj na półmiękko, dokładnie osącz.
  4. Szparagi rozłóż płasko na żaroodpornym półmisku.
  5. Szynkę drobno pokrój, przesmaż na maśle. Żółty ser zetrzyj na tarce.
  6. Szparagi posyp szynką, a potem serem. Zapiekaj ok. 15 min w temp. 200 st. C.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz także inne pomysły na szparagi:

Redakcja poleca

REKLAMA