Składniki na 6 porcji szparagów zapiekanych:
- po dużym pęczku szparagów białych i zielonych
- 10 dag szynki
- 1 łyżka masła
- 10 dag żółtego sera
- sól
- cukier
Przepis na szparagi zapiekane z szynką:
- Szparagi umyj, odetnij obeschnięte końcówki. Białe dodatkowo obierz poniżej główki.
- Jedne i drugie połącz ponownie w pęczki, obwiąż bawełnianą nitką.
- Włóż do wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Ugotuj na półmiękko, dokładnie osącz.
- Szparagi rozłóż płasko na żaroodpornym półmisku.
- Szynkę drobno pokrój, przesmaż na maśle. Żółty ser zetrzyj na tarce.
- Szparagi posyp szynką, a potem serem. Zapiekaj ok. 15 min w temp. 200 st. C.
Zobacz także inne pomysły na szparagi:
Szparagi z piersią z kurczaka - przepis
Szparagi - proste przepisy na dania ze szparagów
Omlet ze szparagami - przepis Zupa krem z białych szparagów
Roladki wieprzowe ze szparagami
Makaronowa sałatka ze szparagami
Szparagi - proste przepisy na dania ze szparagów
Omlet ze szparagami - przepis Zupa krem z białych szparagów
Roladki wieprzowe ze szparagami
Makaronowa sałatka ze szparagami