Omlety ze szparagami i kozim serem

Kozi ser nadaje tym omletom wyjątkowy, pikantno-kremowy smak.
Składniki:
1 szklanka płynnego substytutu jajka
4 jajka
1/4 szklanki odtłuszczonego mleka
2 łyżki posiekanego szczypioru
2 łyżki posiekanych świeżych liści tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki soli
25 dag szparagów, obranych i pokrojonych w 2,5-centymetrowe kawałki
1/4 szklanki wody
4 łyżki pokruszonego koziego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
szczypiorek do dekoracji

W średniej misce zmiksować substytut jajek, jajka i mleko. Wymieszać ze szczypiorem, tymiankiem, natką pietruszki, pieprzem i solą.
Szparagi i wodę umieścić w dużym naczyniu do mikrofalówki. Nakryć plastikową pokrywką z otworami i gotować w mikrofalówce włączonej na dużą moc przez 4 minuty lub aż szparagi będą na wpół miękkie.
Wyłączyć i po 2 minutach zamieszać, osączyć i osuszyć.
Średnią patelnię z powłoką nieprzyczepną natłuścić i rozgrzać na średnim ogniu. Wlać jedną czwartą mieszaniny z jajkami, tak żeby pokryła całe dno. Smażyć przez 2-3 minuty lub do chwili, gdy spód zacznie się ścinać. Posypać jedną łyżką sera i dodać jedną czwartą szparagów. Smażyć przez 5 minut lub do chwili, gdy jajka niemal się zetną.
Za pomocą dużej łopatki złożyć omlet na pół. Smażyć przez dalsze 3 minuty lub aż przybierze złoty kolor, a ser się stopi. Przełożyć na talerz i zadbać, żeby nie ostygł.
W ten sam sposób usmażyć pozostałe trzy omlety, za każdym razem natłuszczając patelnię. Przybrać szczypiorkiem.
Liczba porcji: 4 omlety

Wartość odżywcza
1 omlet: 180 kalorii, 9 g tłuszczu, 3 g tłuszczów nasyconych, 19 g białka, 6 g węglowodanów,
2 g błonnika, 215 mg cholesterolu, 450 mg sodu

 
Przepis pochodzi z książki Artura Agatstona "Dieta South Beach. Książka kucharska", która ukazała się nakładem Domu Wydawniczego Rebis.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)