Pobudzająca zupa krem ze szparagów fot. STOCKFOOD/FREE

Pobudzająca zupa krem ze szparagów - przepis

Ta zupa efektownie się prezentuje w bulionówce, a najlepiej smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub małymi grzankami
/ 04.06.2019 21:35
Pobudzająca zupa krem ze szparagów fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 30 min * 1 porcja – ok. 150 kcal

Składniki na 2 porcje:
- 1 pęczek białych szparagów albo słoiczek szparagów w zalewie
- 400 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki śmietanki
- cukier
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce, obierz ze skórki, odetnij główki. Łodygi wrzuć na posolony i posłodzony wrzątek, gotuj ok. 10 min. Dodaj główki, gotuj jeszcze 10 min. Szparagi z zalewy osącz, pokrój.

2. Łodygi zmiksuj z bulionem, przetrzyj przez sito, zagotuj. Zapraw mąką przesmażoną na maśle, zagotuj, dopraw, zabiel śmietanką. Rozlej do talerzy, udekoruj główkami.

Miłosne menu - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)