Ciasto z płatków śniadaniowych - ekspresowy przepis na chrupiący deser

Ciasto z płatków śniadaniowych na bazie kakao, kajmaku i czekoladowych płatków nie wymaga pieczenia. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
/ 06.04.2020 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z płatków śniadaniowych - ekspresowy przepis na chrupiący deser fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 wafel,
  • 20 dag okrągłych płatków śniadaniowych, np. Nesquik,
  • 8 dag miodu,
  • 10 dag masła,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • puszka masy kajmakowej (380 g).
Przygotowanie:

Ciasto z płatków śniadaniowych jest aksamitnie czekoladowe i przyjemnie chrupiące. Do jego wykonania możesz użyć gotowej masy kajmakowej albo tej z naszego przepisu na kajmak.

Przygotowanie ciasta nie wymaga pieczenia - wystarczy 20 minut na połączenie wszystkich składników i kilkugodzinne wyczekiwanie w lodówce.

  1. Do rondla włóż masło, miód, śmietankę i kakao.
  2. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka i lśniąca. Zdejmij z gazu.
  3. Do masy kakaowej wsyp 15 dag płatków i mieszaj, aż masa oblepi wszystkie płatki.
  4. Małą kwadratową foremkę o wymiarach 18 na 18 cm wyłóż przyciętym do tego rozmiaru waflem, a następnie wyłóż na wafel przygotowaną wcześniej masę.
  5. Rozłóż równomiernie i ugnieć delikatnie łyżką.
  6. Warstwę kakaową przykryj rozsmarowanym równomiernie na całej powierzchni kajmakiem.
  7. Całość posyp pozostałymi płatkami i wciśnij je delikatnie dłonią w kajmak.
  8. Formę z ciastem z płatków śniadaniowych wstaw do lodówki na kilka godzin.

Więcej przepisów na desery z kajmakiem:
Przepis na ciasto kajmakowe
Przepis na ciasto kajmakowo-miodowe
Torcik miodowo-kajmakowy
Przepis na muffinki kajmakowe
Przepis na trufle z kajmaku

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA