Muffinki kajmakowe

Tych muffinek nie można nie lubić. Może dlatego, że są po prostu pyszne?
/ 06.07.2018 11:13

Pyszne, błyskawiczne, zawsze się udają - przepis idealny!

Muffinki kajmakowe

Fot. serwis prasowy Bakalland

Składniki na 12 sztuk:

    •    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    •    200 g zimnego masła
    •    2 żółtka
    •    1/4 szklanki cukru pudru
    •    1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
    •    ok. ½ kg fasoli do obciążenia babeczek podczas wypiekania
    •    masa kajmakowa (opakowanie 380 g)
    •    orzechy, morele, migdały, rodzynki do ozdoby
    •    50 g wiórek kokosowych do obsypania babeczek

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki umieść w naczyniu i szybko zagnieć.

2. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz, owiń folią, schłodż w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.

3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2 -3 mm.

4. Szerokim kubkiem wycinaj koła, umieszczaj je w formie na muffinki, wylepiaj dokładnie dno i boki, dociskając. 

5. Wysyp na każdą babeczkę ziarna fasoli i piecz w temperaturze 190ºC przez około 10-15 minut, do zezłocenia się ciasta.

6. Wyjmij i ostudź.

7. Następnie wypełnij każdą z babeczek kajmakiem i ozdabiaj ulubionymi bakaliami, a także obsyp wiórkami kokosowymi. 

8. Na koniec schładzaj przed podaniem ok. 30 min. w lodówce.

Na podstawie materiałów prasowych, Bakalland

Redakcja poleca

REKLAMA