Torcik miodowo-kajmakowy - przepis składniki i przygotowanie

Idealny i efektowny wypiek: torcik miodowo-kajmakowy!
Weronika Kwaśniak / 13.01.2017 03:03
DRUKUJ PRZEPIS
Torcik miodowo-kajmakowy - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 10
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 150 ml płynnego miodu
  • 22 dag mąki
  • 15 dag masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na masę śmietanową:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • opakowanie śmietan-fixu

Na wierzch:

  • 60 dag gotowej masy kajmakowej
  • łyżka ciemnego kakao
  • łyżeczka brandy
Przygotowanie:

Zobacz przepis na torcik miodowo-kajmakowy! Jeśli lubisz, do przygotowania polewy wykorzystaj również łyżeczkę brandy - deser nabierze intensywniejszego charakteru.

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  2. W drugiej ubij margarynę z cukrem na puszystą masę, a następnie, nie przerywając ubijania, dodaj miód, wbij po jednym jajka, a potem wsyp mąkę.
  3. Miksuj masę, aż ciasto będzie gładkie.

Eklerki toffi - przepis

  1. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  2. Piecz w 170 stopniach C przez mniej więcej 40 minut. 
  3. Wystudzone ciasto przekrój na 2 identyczne blaty.
  4. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
  5. Blaty ciasta przełóż bitą śmietaną.
  6. Masę kajmakową przełóż do miski i zmiksuj.

Tarta z kajmakiem i bananami - przepis

  1. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.
  2. Do pozostałej masy dodaj kakao i łyżeczkę brandy, wymieszaj mikserem.
  3. Ciemną masę przełóż do szprycy i zrób nią na cieście fantazyjne wzory.
  4. Torcik możesz też udekorować dodatkowo np. groszkami lub cukrowymi ozdobami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA