Składniki:
Na ciasto:
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 150 ml płynnego miodu
- 22 dag mąki
- 15 dag masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na masę śmietanową:
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- opakowanie śmietan-fixu
Na wierzch:
- 60 dag gotowej masy kajmakowej
- łyżka ciemnego kakao
- łyżeczka brandy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na torcik miodowo-kajmakowy! Jeśli lubisz, do przygotowania polewy wykorzystaj również łyżeczkę brandy - deser nabierze intensywniejszego charakteru.
- W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- W drugiej ubij margarynę z cukrem na puszystą masę, a następnie, nie przerywając ubijania, dodaj miód, wbij po jednym jajka, a potem wsyp mąkę.
- Miksuj masę, aż ciasto będzie gładkie.
- Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w 170 stopniach C przez mniej więcej 40 minut.
- Wystudzone ciasto przekrój na 2 identyczne blaty.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
- Blaty ciasta przełóż bitą śmietaną.
- Masę kajmakową przełóż do miski i zmiksuj.
Tarta z kajmakiem i bananami - przepis
- Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.
- Do pozostałej masy dodaj kakao i łyżeczkę brandy, wymieszaj mikserem.
- Ciemną masę przełóż do szprycy i zrób nią na cieście fantazyjne wzory.
- Torcik możesz też udekorować dodatkowo np. groszkami lub cukrowymi ozdobami.