Jak zrobić czekoladę? Najlepsze domowe przepisy

jak zrobić czekoladę - przepisy fot. Adobe Stock, Agnes
Domowa czekolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Pyszną, aksamitną tabliczkę zrobisz ze składników, które na pewno masz w kuchni, a cały proces zajmie ci kilka minut. Będzie idealną przekąską do porannej kawy lub jako prezent dla najbliższych. Sprawdź, jak zrobić czekoladę w domu.
Edyta Liebert / 08.12.2023 16:31
jak zrobić czekoladę - przepisy fot. Adobe Stock, Agnes

Przygotowując czekoladę domowej roboty, prawdopodobnie nie uzyskasz tak zgrabnej tabliczki, jak ze sklepu, ale przecież nie o wygląd tu chodzi, tylko o smak i przede wszystkim - jakość.

Niestety, skład niektórych tabliczek pozostawia wiele do życzenia. Producenci często stosują np. syntetyczne aromaty, emulgatory, substancje konserwujące i żelujące, które obniżają wartości odżywcze. Domowe wyroby są pozbawione sztucznych składników, co oznacza, że są znacznie zdrowsze.

Kiedy robisz czekoladę w domu, masz możliwość regulowania zawartości kakao, cukru i tłuszczu. Tego pierwszego składnika powinno być jak najwięcej. Wybieraj wyłącznie kakao najwyższej jakości. Dobre, ciemne kakao pochodzi z najlepszych ziaren kakaowca i nie zawiera domieszki innych tańszych dodatków, które jedynie zwiększają masę i objętość produktu.

Odradzamy też dodawanie margaryny zamiast masła. Zawiera niezdrowe tłuszcze trans, a prawdziwe masło jest smaczniejsze i zdrowsze. Możesz wykorzystać przepis na domowe masło, by mieć kontrolę nad składem.

Przewiń w dół i sprawdź, jak zrobić pyszną i zdrową domową czekoladę.

Spis treści:

  1. Jak zrobić czekoladę z kakao?
  2. Jak zrobić czekoladę z kakao bez mleka krowiego i mleka w proszku?
  3. Jak zrobić czekoladę z kakao bez cukru?
  4. Jak zrobić białą czekoladę?

Jak zrobić czekoladę z kakao?

Pyszną czekoladę domowej roboty zrobisz z 5 składników. Cały proces zajmie ci kilka minut.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • szklanka mleka (250 ml),
  • 2/3 szklanki cukru (może być mniej),
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao,
  • 200 g mleka w proszku,
  • opcjonalnie: bakalie, rodzynki, przyprawy.

Domowa czekolada krok po kroku

  1. W rondelku zagotuj szklankę mleka. Dodaj 100 g masła (1/2 typowej kostki) i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Wsyp 2/3 szklanki cukru i co najmniej 3 łyżki kakao. Mieszaj, aż powstanie gęsta, ciemnobrązowa masa.
  3. Przelej do miski, dodaj 200 g mleka w proszku. Miksuj dotąd, aż zlikwidujesz wszystkie grudki. Możesz też wrzucić garść rodzynek, pokruszonych orzechów lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  4. Przelej masę do specjalnej foremki na czekoladę i wstaw do lodówki.

Dlaczego czekolada to afrodyzjak?

jak zrobić czekoladę w domu krok po krokufot. Jak zrobić czekoladę w domu?/Adobe Stock, Oksana Schmidt

Jak zrobić czekoladę z kakao bez mleka krowiego i mleka w proszku?

Domową czekoladę możesz zrobić też bez mleka krowiego i mleka w proszku. Oto prosty i szybki przepis na słodką tabliczkę.

Składniki:

  • pół szklanki oleju rzepakowego (125 ml),
  • 5 łyżek kakao,
  • 2 łyżki cukru/naturalnego miodu.

Domowa czekolada bez mleka krowiego i mleka w proszku krok po kroku

  1. W rondelku podgrzej olej, ale nie dopuść do wrzenia.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj kakao oraz cukier.
  3. Dokładnie wymieszaj masę.
  4. Przelej do formy, poczekaj, aż ostygnie i włóż do lodówki.

Jak zrobić czekoladę z kakao bez cukru?

Domowa gorzka czekolada to idealna przekąska dla wszystkich będących na diecie. Możesz dodać do niej bakalie, orzechy lub przyprawy (np. cynamon, imbir, ostrą paprykę), aby podkręcić smak.

Składniki:

  • 1/4 szklanki kakao w proszku lub karobu,
  • 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego,
  • szczypta soli.

Domowa czekolada z kakao bez cukru krok po kroku

  1. Do rondelka wlej olej kokosowy, wsyp kakao i dodaj szczyptę soli.
  2. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Gdy masa będzie gładka, zdejmij z ognia i przelej do formy.
  4. Gdy przestygnie, włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.

Jak zrobić białą czekoladę w domu?

Jesteś fanką białej czekolady? Też możesz zrobić ją sama w domu. Zamiast kakao, potrzebny ci będzie tłuszcz kakaowy. Kupisz go w sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętaj, aby wybierać produkt najwyższej jakości.

Składniki:

  • 150 g tłuszczu kakaowego spożywczego,
  • 165 ml mleka w proszku,
  • 200 g cukru pudru.

Biała domowa czekolada krok po kroku

  1. Rozpuść tłuszcz kakaowy w kąpieli wodnej. Masa musi być ciepła, ale nie gorąca.
  2. Odstaw do ostudzenia.
  3. W tym czasie przesiej do jednej miski cukier puder oraz mleko w proszku. Wymieszaj składniki.
  4. Schłodzoną czekoladę lekko podgrzej, cały czas mieszając.
  5. Gdy będzie miała ok. 30 stopni, dosyp cukier puder i mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
  6. Masę przelej do formy i włóż do lodówki.

Treść artykułu na podstawie tekstu Karoliny Wysockiej w oparciu o artykuł Barbary Lasoty z "Pani domu". Tekst pierwotnie opublikowany 12.09.2013.

Czytaj także:
Jak rozpuścić czekoladę? 3 sposoby - w kąpieli wodnej, w mikrofalówce i w garnku
Jak zrobić gorącą czekoladę? Przepis idealny na jesień i zimę

Redakcja poleca

REKLAMA