Składniki:
Na budyń:
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 5 dag startej czekolady gorzkiej
- 5 żółtek
- 500 ml mleka
Na kisiel:
- szklanka wiśni wydrylowanych
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 3-4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- listki melisy do dekoracji
Przygotowanie:
- W połowie szklanki mleka rozmieszaj żółtka, mąkę, cukier oraz czekoladę. Resztę mleka zagotuj i wlej do niego mieszaninę. Gotuj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudź.
- Wiśnie zagotuj w szklance wody z cukrem oraz szczyptą cynamonu. Mąkę wymieszaj w połowie szklanki wody i przelej do owoców. Wymieszaj i zagotuj. Lekko przestudź.
- Część kisielu z wiśniami przełóż do pucharków. Dołóż budyń. Na wierzch wyłóż resztę wiśni z kisielu.
- Pucharek wiśniowo-czekoladowy udekoruj na koniec melisą.