Jak zrobić bitą śmietanę idealną? 7 złotych zasad, by stworzyć bitą śmietanę z perfekcyjną konsystencją i smakiem

bita śmietana fot. Adobe Stock, arinahabich
Jak zrobić bitą śmietanę do tortu lub deseru? Musisz wybrać odpowiednią śmietankę (30 lub 36%), schłodzić ją, a następnie ubijać przez odpowiedni czas. Sztywna bita śmietana do tortów lub deserów powstaje dzięki dodatkowi żelatyny lub mascarpone. Cukier i dodatki smakowe do bitej śmietany najlepiej dodać na końcu, po ubiciu śmietany.
/ 25.05.2023 12:00
bita śmietana fot. Adobe Stock, arinahabich

Bita śmietana to dodatek lub baza wielu deserów - po dodaniu żelatyny otrzymasz sztywną bitą śmietanę do tortu, a po dodaniu kakao - pyszny dodatek do np. chrupiących gofrów. Doskonała bita śmietana przyda się też do truskawek, owoców, i wielu deserów. Oto doskonały przepis na idealną bitą śmietanę, o który wszyscy będą wypytywać.

Spis treści:

  1. Zasady ubijania bitej śmietany
  2. Jak zrobić bitą śmietanę krok po kroku
  3. Co zrobić, by bita śmietana była sztywna?
  4. Co robić, gdy bita śmietana się zwarzyła?
  5. Jak urozmaicić smak bitej śmietany?
  6. Jak zrobić bitą śmietanę bez śmietany?

Zasady ubijania bitej śmietany

Jak zrobić bitą śmietanę? Bita śmietana wyjdzie ci zawsze, jeśli będziesz przestrzegać kilku zasad. Z czasem nabierzesz wprawy i nie będziesz odhaczać tych wskazówek z listy przed rozpoczęciem pracy. Oto najważniejsze triki i zasady dotyczące przygotowywania idealnej bitej śmietany.

Wybór śmietany do ubijania

Podczas zakupu śmietanki do ubijania zwróć uwagę, by to była śmietana 30% lub 36%. Ta druga jest większym pewnikiem, choć jest gęstsza i wyraźnie bardziej słodka - z niej przez przypadek może wyjść ci domowe masło, jeśli będziesz zbyt długo ją ubijać.

Temperatura śmietany do ubijania

Przed rozpoczęciem ubijania śmietany wstaw pojemnik ze śmietaną na 15 minut do zamrażarki. Schłodzona śmietana będzie lepiej się ubijać. Możesz też schłodzić trzepaczki i miskę. Idealna temperatura śmietany do ubijania to ok. 10-20 stopni. Śmietana o temperaturze pokojowej też się ubije, ale nie będzie tak sztywna.

Dodawanie cukru do bitej śmietany

Nie wiesz kiedy najlepiej dodać cukier do bitej śmietany? Cukier najlepiej dodać do śmietany pod koniec ubijania. Bita śmietana jest tylko lekko słodka. Trzymaj się proporcji: na 250 ml śmietany wsyp maksymalnie 1 czubatą łyżkę cukru pudru. Dostosuj dokładną dawkę cukru do bitej śmietany do twoich upodobań.

Naczynie do ubijania śmietany

Naczynie, w którym chcesz zrobić bitą śmietanę musi być suche i nietłuste - najlepiej zdecyduj się na szklane lub metalowe (na plastikowych miskach częściej utrzymuje się tłusta powłoka). Pamiętaj, że naczynie do ubijania bitej śmietany musi być odpowiednio wysokie - śmietana podczas ubijania zwiększy swoją objętość.

Proces dodawania dodatków do bitej śmietany

Dodawanie składników smakowych do bitej śmietany (np. likieru amaretto, kakao) powinno mieć miejsce na samym końcu ubijania. Jeśli dodasz te dodatki za wcześnie, możesz spowodować, że śmietana się nie ubije.

Sztywna bita śmietana z żelatyną do tortu

Żeby bita śmietana była sztywna, warto dodać do niej żelatynę. Jak przygotować bitą śmietanę z żelatyną do tortu czy innych ciast? Pamiętaj, że żelatyna powinna być ostudzona i dodana do bitej śmietany na końcu. Pilnuj, by żelatyna dodawana do bitej śmietany nie miała grudek.

Ile żelatyny dodać do bitej śmietany? Trzymaj się proporcji: na 250 ml śmietany przypada średnio 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 40 ml gorącej wody. Jeśli chcesz uzyskać smakową bitą śmietanę do tortu, zamiast czystej żelatyny, dodaj do bitej śmietany galaretkę.

Przechowywanie bitej śmietany

Bita śmietana łatwo pochłania obce zapachy, więc najlepiej trzymaj ją w zamkniętym słoiku w lodówce i spożyj w ciągu doby. Nigdy nie przechowuj bitej śmietany poza lodówką, bo stanie się płynna.

Śmietana czy śmietanka - czym się różnią?

Jak zrobić sztywną bitą śmietanę krok po kroku

Chcesz zrobić idealną bitą śmietanę według przepisu krok po kroku? Podążaj za tymi wskazówkami, a bita śmietana wyjdzie ci za każdym razem. Możesz użyć tej bitej śmietany do tortu lub innych deserów. Zawsze wychodzi odpowiednio sztywna.

  1. Schłodzoną śmietanę wlej do naczynia. Rozpocznij ubijanie śmietany na niskich obrotach przez 30 sekund. 
  2. Następnie zwiększ obroty do maksimum - bita śmietana jest lekka i puszysta, a trzepaczki powinny zostawiać na niej ślady. Może to potrwać kilka lub kilkanaście minut (to zależy od gęstości produktu).
  3. Kiedy zauważysz, że uzyskałaś bitą śmietanę, dodaj cukier puder.
  4. Jeśli chcesz zrobić bitą śmietanę do tortu, możesz ją utrwalić żelatyną. Do 250 ml śmietanki dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w ok. 3 łyżkach gorącej wody (musi być ostudzona!).
  5. Najlepiej najpierw połącz żelatynę z łyżką bitej śmietany, a potem dodaj ją do całości i delikatnie wymieszaj.
  6. Nie ubijaj już na wysokich obrotach, bo bita śmietana może się zwarzyć. 
  7. Jak sprawdzić, czy bita śmietana jest dobrze zrobiona? Najprościej jest przechylić naczynie do góry dnem - powinna tam pozostać w niezmienionej formie. 
  8. Bitą śmietanę możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż dobę. 

jak zrobić bitą śmietanę
fot. Przygotowywanie bitej śmietany/ Adobe Stock, roman

Co zrobić, by bita śmietana była sztywna?

Klasycznym dodatkiem do sztywnej bitej śmietany (np. do tortów) jest żelatyna lub śmietan-fix.

Oprócz żelatyny, składnikiem wpływającym na sztywność bitej śmietany, jest dodatek serka mascarpone w proporcjach 2:1. Na 200 g śmietanki potrzebujesz 100 g mascarpone. Podczas ubijania śmietany, dodawaj go łyżka po łyżce. Gdy krem jest już sztywny, miksuj na niskich obrotach lub mieszaj ręcznie szpatułką. Powstała bita śmietana jest sztywniejsza i bardziej treściwa.

Co robić, gdy bita śmietana się zwarzyła?

Bita śmietana może się zwarzyć, gdy ubijasz ją zbyt długo - jest to częsty błąd nowicjusza, ale nie przejmuj się. Możesz uratować zwarzoną bitą śmietanę. Dodaj do niej trochę zimnej śmietanki z lodówki o tej samej wartości procentowej i zacznij ubijać ponownie. Powinno zadziałać! Jeśli dalej wyczuwasz grudki, zmień strategię i stwórz ze śmietany domowe masło.

Jak urozmaicić smak bitej śmietany?

Jeśli chcesz uzyskać smakową bitą śmietanę, proponujemy dodać do ubitej śmietany:

  • Kakao: 1 łyżkę na 250 ml - będzie pasowała do deserów z wiśniami i malinami.
  • Kawę rozpuszczalną: 1 łyżeczkę na 250 ml śmietanki - harmonizuje z cytrusami.
  • Alkohol: najlepiej łyżkę aromatycznego rumu lub wiśniówki; do przełożenia tortu.
  • Skórkę otartą z cytryny: np. do deserów z bananem, jagodami.

Jak zrobić bitą śmietanę bez śmietany - z mleka?

Szukasz pomysłów na bitą śmietanę... bez śmietany? To też możliwe, ale krem będzie miał wyraźnie inny smak, musisz się z tym liczyć. Możesz np. zrobić bitą śmietanę ze śmietanki 18%. Poniższe wyroby nie są tak naprawdę przepisami na prawdziwą bitą śmietanę, a na kremy z mleka, które ją przypominają.

Bita śmietana z mleka

Bita śmietana z mleka krowiego też jest możliwa. Nie ma tego samego smaku i konsystencji, ale dobrze zastępuje bitą śmietanę z niektórych lekkich deserach. Skorzystaj z mleka krowiego 3,2% lub 4%. Mleko musi być mocno schłodzone. Ubijaj je mikserem do powstania piany, a następnie dodaj cukier puder. Na każdą szklankę mleka wykorzystaj 1 łyżkę cukru pudru. Dla zagęszczenia takiej bitej śmietany z mleka możesz dodać też śmietan-fix lub żelatynę.

Bita śmietana z mleka kokosowego

Wegańską bitą śmietanę kokosową możesz stworzyć z mleka kokosowego z cukrem. Potrzebujesz śmietanki kokosowej (stałej, tłustej części z mleczka kokosowego) o wysokiej zawartości tłuszczu. Ubijaj ją tak, jak zwyczajną śmietanę, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder.

Bita śmietana z mleka skondensowanego

Krem przypominający bitą śmietanę możesz stworzyć też z mleka skondensowanego (słodzonego lub niesłodzonego). Schłodź mleko skondensowane w lodówce, a następnie ubijaj je za pomocą miksera. Jeśli korzystasz z mleka niesłodzonego, pod koniec ubijania dodaj do bitej śmietany z mleka skondensowanego cukier puder.

Artykuł na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak w oparciu o tygodnik „Przyjaciółka”. Wykorzystano fragmenty napisane przez Edytę Liebert. Pierwotnie opublikowany 06.10.2010.

Redakcja poleca

REKLAMA