Wigilijne uszka z grzybami

Uszka z grzybami niezastąpiony dodatek do świątecznego barszczu!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wigilijne uszka z grzybami
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g mąki
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • gorąca woda
  • 15-20 dag grzybów suszonych
  • 3 cebule
Kluski z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na wigilijne uszka z grzybami! To niezastąpiony dodatek do świątecznego barszczu!

  1. Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw na całą noc.
  2. Następnego dnia grzyby ugotuj do miękkości (najlepiej w wodzie, którą były zamoczone).
  3. Wystudź grzyby i posiekaj.

Tradycyjne potrawy na Wigilię - 12 potraw

  1. Cebulę pokrój drobno i przesmaż.
  2. Do cebuli dodaj grzyby i duś razem przez kilka minut. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  3. Przesiej mąkę na stolnicę.
  4. W mące zrób dołek i wsyp do niego szczyptę soli, olej i trochę wody.
  5. Wyrabiaj ciasto, dolewając wodę - tyle, ile mąka będzie w stanie wchłonąć. Ciasto wyrabiaj dopóki nie będzie zwarte i elastyczne.

Przepisy świąteczne Ani Starmach - 12 przepisów

  1. Rozwałkuj ciasto i wycinaj kółeczka (np. kieliszkiem).
  2. Na każde kółko nałóż trochę farszu.
  3. Zawijaj, a następnie zlepiaj końce ze sobą.
  4. Gotuj uszka w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia.
  5. Podawaj z barszczem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)