POLECAMY

Postna kapusta z grzybami i śliwkami

Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. Z pewnością nie może zabraknąć na nim kapusty z grzybami i śliwkami.

DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 100 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • 5 dag suszonych podgrzybków
  • 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • 3 śliwki wędzone
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jagód jałowca
  • 3 listki laurowe
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Podgrzybki zalej wodą i odstaw na 5 godzin. Ugotuj do miękkości. Kapustę, jeśli będzie zbyt kwaśna, opłucz, pokrój. Włóż do garnka, zalej wywarem z grzybów oraz wodą, tak aby kapusta była lekko zakryta. Gotuj 20 minut. Następnie dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, jałowiec. Gotuj kolejne 30 minut.
  2. Na oleju przesmaż cebulę i dodaj do kapusty. Następnie dołóż śliwki suszone oraz wędzone pokrojone w plasterki. Gotuj razem kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby kapusta się nie przypaliła. Dopraw solą i pieprzem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 miesiące temu
Czym różni się kwaszenie od kiszenia np. kapusty? Poza nazwą oczywiście. 😏