Pierniczki Ewy Wachowicz

Przygotuj świąteczne pierniczki już teraz, aby nabrały idealnej konsystencji!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierniczki Ewy Wachowicz
serwis prasowy Polsat Food Network
Poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
  • 1kg cukru
  • 1 kg miodu wielokwiatowego
  • 4 kostki masła
  • 2,5 – 3kg mąki
  • 12 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki sody
  • 1-2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • skórka starta z pomarańczy
Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder
Świąteczne pierniki - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierniczki świąteczne!

  1. Masło roztop, wsyp cukier.
  2. Gdy się rozpuści, dodaj miód.
  3. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Ostudź.
  4. Jajka zmiksuj. Do mąki wsyp proszek do pieczenia i sodę, przesiej.
  5. Stopniowo, naprzemiennie łącz jajka oraz przesiane, sypkie składniki z wystudzoną słodką masą.
  6. Dobrze wymieszaj i odstaw na kilka tygodni do leżakowania – najlepiej w glinianym naczyniu w chłodnym miejscu.
  7. Piernikowe ciasto podziel na kilka części.
  8. Rozwałkuj jak na pierogi. Mocno podsyp mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
  9. Wytnij foremkami z ciasta różne kształty.
  10. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut – na złoty kolor.
  12. Gotowe pierniczki ozdabiaj lukrem lub polewą z czekolady.
  13. Lukier przygotuj, ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę.

Przepis z materiałów prasowych stacji Polsat Food Network (w której jest emitowany program "Ewa gotuje")

Sprawdź inne przepisy na pierniczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
pierniczki po 20 min.były spalone masakra.12 min.to jest wystarczająco
/rok temu
pychaaaaaaaaaaaaa