pierniki fot. Adobe Stock

Nadziewane pierniki jak ze sklepu! Przygotuj na święta z czekoladą i powidłami śliwkowymi!

Nie jesteś fanką twardych, cienkich pierników? Przygotuj te puszyste z nadzieniem! Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na te leżakujące i ekspresowe ciastka!
Sylwia Kazimierczuk / 23.11.2018 09:50
pierniki fot. Adobe Stock

Pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi

Składniki:

  • szklanka miodu gryczanego lub spadziowego
  • szklanka cukru
  • kostka masła
  • kilogram mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • ¼ szklanki śmietany 18%
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • Pół szklanki powideł śliwkowych lub nutelli ze śliwek

Przygotowanie

  1. Do rondelka przełóż masło, przyprawę piernikową i cukier.
  2. Podgrzej i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia masy.
  3. Następnie dodaj do lekko przestudzonej mieszanki rozkłócone jajka oraz sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  4. Na koniec wlej śmietanę. Wsyp mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Przełóż kulę do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Najlepiej, aby leżakowało przez około miesiąc.
  6. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na pierniki i wykrój podwójna porcję ciastek. Jedną część wypełnij odrobiną powideł i przykryj kolejna szczelnie dociskając.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Przełóż pierniki do szczelnego pojemnika z kromka razowego chleba – szybciej namiękną.

Z polewą czekoladową

Składniki:

  • szklanka miodu akacjowego
  • szklanka cukru
  • kostka masła
  • kilogram mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • Pół szklanki mąki
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • Powidła
  • Tabliczka czekolady deserowej
  • 3 łyżeczki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Do rondelka przełóż masło, przyprawę piernikową i cukier.
  2. Podgrzej i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia masy.
  3. Następnie dodaj do lekko przestudzonej mieszanki rozkłócone jajka oraz sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  4. Na koniec wlewamy śmietanę. Wsyp mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Rozwałkuj ciasto i wykrój podwójna porcję ciastek. Jedną część wypełnij odrobiną powideł i przykryj kolejna szczelnie dociskając.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Po wystygnięciu przygotuj czekoladę w kąpieli wodnej, połącz ze śmietaną i polej pierniczki i poczekaj do zastygnięcia.

Co zrobić, aby pierniki szybciej zmiękły?

Jeżeli ciastka są zbyt twarde i zostało niewiele czasu, aby mogły zmięknąć wystarczy zastosować parę trików:

  • Przełóż pierniki do szczelnego pojemnika razem z pokrojonymi w plastry jabłkami lub gruszkami. W ten sposób wchłoną wilgoć z owoców i będą miększe.
  • Innym sposobem jest uzupełnienie pojemnika z ciastkami naturalnym chlebem razowym. W ten sposób, podobnie jak z owoców, przeniknie wilgoć i staną się smaczniejsze.
  • Przełóż porcję do mikrofali z ręcznikiem papierowym nasączonym wodą. Podgrzej przez 10 sekund. Para wodna przeniknie do ciastek, co sprawi, że natychmiast zmiękną.

Ekspresowe bez leżakowania

Składniki:

  • szklanka miodu rzepakowego lub mniszkowego stałego
  • szklanka cukru
  • kostka masła
  • kilogram mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • Powidła lub dżem owocowy

Przygotowanie

  1. Do rondelka przełóż masło, przyprawę piernikową i cukier.
  2. Podgrzej i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia masy. Następnie dodaj do lekko przestudzonej mieszanki rozkłócone jajka oraz sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  3. Wsyp mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Jedną część wypełnij dżemem i przykryj kolejna szczelnie dociskając.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Zobacz też:
Jak zrobić bezglutenowe pierniczki na święta? Sprawdź nasz przepis! Nie masz pomysłu na dekorację świąteczną? Przygotuj choinkę z piernika!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)