Pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi
Składniki:
- szklanka miodu gryczanego lub spadziowego
- szklanka cukru
- kostka masła
- kilogram mąki pszennej
- 4 jajka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- ¼ szklanki śmietany 18%
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- Pół szklanki powideł śliwkowych lub nutelli ze śliwek
Przygotowanie
- Do rondelka przełóż masło, przyprawę piernikową i cukier.
- Podgrzej i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia masy.
- Następnie dodaj do lekko przestudzonej mieszanki rozkłócone jajka oraz sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- Na koniec wlej śmietanę. Wsyp mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przełóż kulę do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Najlepiej, aby leżakowało przez około miesiąc.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na pierniki i wykrój podwójna porcję ciastek. Jedną część wypełnij odrobiną powideł i przykryj kolejna szczelnie dociskając.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Przełóż pierniki do szczelnego pojemnika z kromka razowego chleba – szybciej namiękną.
Z polewą czekoladową
Składniki:
- szklanka miodu akacjowego
- szklanka cukru
- kostka masła
- kilogram mąki pszennej
- 4 jajka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- Pół szklanki mąki
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- Powidła
- Tabliczka czekolady deserowej
- 3 łyżeczki śmietany 30%
Przygotowanie
- Do rondelka przełóż masło, przyprawę piernikową i cukier.
- Podgrzej i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia masy.
- Następnie dodaj do lekko przestudzonej mieszanki rozkłócone jajka oraz sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- Na koniec wlewamy śmietanę. Wsyp mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Rozwałkuj ciasto i wykrój podwójna porcję ciastek. Jedną część wypełnij odrobiną powideł i przykryj kolejna szczelnie dociskając.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Po wystygnięciu przygotuj czekoladę w kąpieli wodnej, połącz ze śmietaną i polej pierniczki i poczekaj do zastygnięcia.
Co zrobić, aby pierniki szybciej zmiękły?
Jeżeli ciastka są zbyt twarde i zostało niewiele czasu, aby mogły zmięknąć wystarczy zastosować parę trików:
- Przełóż pierniki do szczelnego pojemnika razem z pokrojonymi w plastry jabłkami lub gruszkami. W ten sposób wchłoną wilgoć z owoców i będą miększe.
- Innym sposobem jest uzupełnienie pojemnika z ciastkami naturalnym chlebem razowym. W ten sposób, podobnie jak z owoców, przeniknie wilgoć i staną się smaczniejsze.
- Przełóż porcję do mikrofali z ręcznikiem papierowym nasączonym wodą. Podgrzej przez 10 sekund. Para wodna przeniknie do ciastek, co sprawi, że natychmiast zmiękną.
Ekspresowe bez leżakowania
Składniki:
- szklanka miodu rzepakowego lub mniszkowego stałego
- szklanka cukru
- kostka masła
- kilogram mąki pszennej
- 4 jajka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- Powidła lub dżem owocowy
Przygotowanie
- Do rondelka przełóż masło, przyprawę piernikową i cukier.
- Podgrzej i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia masy. Następnie dodaj do lekko przestudzonej mieszanki rozkłócone jajka oraz sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- Wsyp mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Jedną część wypełnij dżemem i przykryj kolejna szczelnie dociskając.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Zobacz też:
Jak zrobić bezglutenowe pierniczki na święta? Sprawdź nasz przepis! Nie masz pomysłu na dekorację świąteczną? Przygotuj choinkę z piernika!