POLECAMY

7 właściwości zdrowotnych kurkumy + zaskakujący bonus

Kurkuma uprawiana od 2000 lat w Indiach, Chinach i na Dalekim Wschodzie w ciągu ostatnich kilku lat stała się niezwykle popularna na całym świecie. Jest ku temu wiele powodów! Zdrowotne właściwości kurkumy są wyjątkowe, a jej zastosowanie w kuchni niezwykle proste. Nie przegap walorów tej przyprawy.

Barbara Dąbrowska / 8 miesięcy temu
7 właściwości zdrowotnych kurkumy + zaskakujący bonus fot. Fotolia

Kurkuma należy do rodziny imbirowatych, w kuchni używa się jej podziemnego kłącza. Kurkuma jest starożytną perską przyprawą związaną z kultem słońca. Kurkumę najczęściej stosuje się w postaci żółtego proszku z wysuszonego i zmielonego kłącza, ma delikatny aromat i lekko ostry smak z nutą drzewną. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest żółty kolor. Kurkuma do dziś w Indiach używana jest do barwienia bawełny, w żywności stosowana jest jako barwnik oznaczony numerem E100. Ze względu na silne właściwości barwiące, w trakcie przygotowywania dań z jej użyciem, warto założyć rękawiczki. Kurkumę w proszku należy przechowywać w ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Świeży korzeń kurkumy można przechowywać owinięty ręcznikiem papierowym do trzech tygodni w lodówce. W niektórych sklepach można kupić także suszony korzeń kurkumy, który ściera się na tarce.

Kurkuma jako przyprawa, do czego używać kurkumy?

Kurkuma ma szerokie zastosowanie. Jest jednym z głównych składników curry. Kurkumę w postaci proszku można dodawać do marynat, ryżu z kurkumą, indyjskiego dania dahl, gulaszów warzywnych. Bez kurkumy nie obędzie się piccalilli (peklowane warzywa z dodatkiem kurkumy np. kalafior, brokuły), czy kedgeree (potrawka z ryżu, ryby i jajka). Polskim odpowiednikiem piccalilli są ogórki z kurkumą.

Kurkuma uznawana jest za tańszy zamiennik szafranu, jednak jej właściwości zdrowotne sprawiają, że nie należy traktować jej jak gorszego odpowiednika najdroższej na świecie przyprawy.

Kurkumę należy dodawać do dania w umiarkowanej ilości, inaczej potrawa stanie się gorzka. Wystarczy ¼ łyżeczki na 4 porcje zupy czy dania z ryżem.

Spalacze tłuszczu z kuchni

Kurkuma właściwości

Kurkuma to złoty skarb w świecie przypraw. Świat nauki regularnie dostarcza nowych informacji o pozytywnym wpływie kurkumy na zdrowie, czy wręcz jej potencjalnych właściwościach leczniczych. Poznajcie niektóre z licznych działań kurkumy.

  1. Obecny w kurkumie tumeron pobudza rozwój, namnażanie i regenerację komórek nerwowych mózgu. Kurkuma może zapobiegać chorobie Alzheimera i wspomagać leczenie po udarze.
  2. Obecna w kurkumie kurkumina (bardzo silny przeciwutleniacz z grupy polifenoli) wykazuje działanie przeciwzapalne, i przeciwnowotworowe.
  3. Działa przeciwbakteryjnie, skraca czas infekcji.
  4. Usprawnia trawienie, pobudza wydzielanie żółci i enzymów trawiennych. Działa rozkurczająco, niweluje bóle brzucha w zespole jelita drażliwego.
  5. Hamuje namnażanie się wirusów.
  6. Stabilizuje stężenie glukozy we krwi.
  7. Wpływa na obniżenie frakcji LDL cholesterolu (zwanej „złym cholesterolem) i trójglicerydów.

Kurkumę w skoncentrowanej formie można kupić w postaci suplementu diety – wyciągu z kłącza kurkumy, jednak przyswajalność związków aktywnych z takiego preparatu jest niewielka. W kuchni wykorzystanie substancji z kurkumy znacząco zwiększa dodatek pieprzu, dlatego warto łączyć obie te przyprawy.

Szkodliwe suplementy diety - lista NIK

Kurkumy w dużych ilościach nie powinny stosować kobiety w ciąży (pobudza skurcze macicy) oraz osoby z kamicą żółciową (pobudza wydzielanie żółci). Kurkuma działa także lekko drażniąco na błonę śluzową żołądka, dlatego nie należy jej nadużywać przy aktywnej chorobie wrzodowej.

…a może…maseczka z kurkumy?

Kurkuma znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Domowe kosmetyki z kurkumą działają przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Kurkuma ogranicza wydzielanie sebum, dlatego maseczki z kurkumą w składzie są polecane do cery tłustej, ze skłonnościami do trądziku.

Maseczka z kurkumą

Składniki:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Domowe maseczki do twarzy

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce. Maseczkę nakładaj dłońmi w rękawiczkach lub szpatułką. Stosuj maseczkę na noc, ponieważ lekko barwi skórę. Rano przemyj twarz wacikiem nasączonym jogurtem lub kefirem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)