Letnie hity dietetyka
Lato to specyficzny czas, kiedy z powodu wysokiej temperatury wybierasz produkty i dania lżejsze, bardziej wodniste. Latem znacząco rośnie zapotrzebowanie na płyny.
Nie lubisz pić wody? Zobacz propozycje na zdrowe wody smakowe. Numer 4 to nasz faworyt!
Wybrałam dla ciebie 5 produktów, które w miesiącach letnich pojawiają się w mojej diecie codziennie.
Wśród nich znajdziesz takie, które zawierają duże dawki przeciwutleniaczy potrzebnych, by ochronić twoją skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego.
Czego nie zje dietetyk i dlaczego?
Nie zapominam o odpowiednim nawodnieniu. Wybrałam wodę z bonusem w postaci wapnia i magnezu. Duża butelka tej wody dostarcza tyle wapnia co małe opakowanie jogurtu.
Pokaże ci także alternatywę dla szybko psujących się produktów mlecznych i ryb. Te produkty zapewnią ci nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i kolejną dawkę wapnia.
Pełnowartościowe białko z ciężkostrawnego mięsa zastępuję latem białkiem roślinnym.
Jesteś ciekawa, co znalazło się na mojej liście?
Obejrzyj galerię i dowiedz się więcej o moim TOP 5 produktów żywnościowych na lato.
Ten produkt pomoże ci pozbyć się fałdek na brzuchu! Wystarczą 2 łyżki dziennie!
Owoce jagodowe - maliny, truskawki, jagody, borówki, jeżyny
Nie sposób przejść obojętnie wobec skarbów lata - owoców jagodowych. Ich plusem jest wyskoki współczynnik ORAC, który świadczy o dużej zawartości przeciwutleniaczy. Letnie owoce nawadniają, sycą, są zdrową, naturalnie słodką przekąską. Kup ich więcej i zamróź zapas na jesień i zimę.
Woda wysokozmineralizowana wapniowo-magnezowa
Latem piję wodę, którą dodatkowo można się "najeść". Wybieram wodę mineralną wysokozmineralizowaną z dużą zawartością wapnia i magnezu (np. Muszynianka, Piwniczanka). Oba pierwiastki tracone są z potem, dlatego uzupełniam je pijąc. Dwa w jednym: nawodnienie + składniki mineralne.
Orzechy
Latem, gdy produkty mleczne i mięsne łatwo się psują postaw na orzechy, dobre źródło białka roślinnego. Orzechy możesz ze sobą wygodnie zabierać, w torebce, plecaku i jeść w każdych warunkach - na plaży, czy szlaku górskim.
Kurkuma
Obecna w kurkumie kurkumina (bardzo silny przeciwutleniacz z grupy polifenoli) wykazuje działanie neutralizujące wolne rodniki powstające w trakcie ekspozycji skóry na słońce. Dzięki kurkumie starzejesz się wolniej. Dodaj szczyptę kurkumy do każdego obiadu.
Nasiona chia
Do szybko-psujących się produktów można zaliczyć także ryby. Z tego powodu latem częściej sięgam po nasiona chia, czy polskie siemię lniane (mielone, czy w postaci całych nasion). Te dwa produkty są dobrym, alternatywnym źródłem kwasów nienasyconych z rodziny omega-3. Dla wegan to także sposób na dodatkową porcję wapnia.