POLECAMY

5 powodów, dla których erytrytol nazywany jest słodzikiem idealnym

Erytrytol to obecnie jeden z najpopularniejszych słodzików, zaraz po stewii i ksylitolu. Co go wyróżnia? Poznaj 5 faktów o erytrytolu.

Barbara Dąbrowska / miesiąc temu
5 powodów, dla których erytrytol nazywany jest słodzikiem idealnym fot. Fotolia

Zawsze sceptycznie podchodzę do rewelacji na temat słodzików. Historia nauki pokazuje bowiem, że potrzeba lat na weryfikację działania danego składnika na ludzki organizm. Jednak na ten moment wiele wskazuje, że erytrytol to najlepszy wybór spośród wszystkich dopuszczonych do stosowania w Polsce słodzików.

Erytrytol – co to jest?

Erytrytol, podobnie jak ksylitol, jest słodzikiem z grupy polioli (inaczej alkohole wielowodorotlenowe), oznaczony symbolem E 968. Erytrytol stosowany jest, jako zamiennik cukru i wykazuje 60-80% słodyczy cukru stołowego, czyli sacharozy. Z tego powodu, aby uzyskać podobny smak należy go używać nieznacznie więcej niż zwykłego cukru. Erytrytol pozostawia na języku uczucie lekkiego chłodu, ale nie tylko to sprawia, że jest coraz popularniejszy. Co jeszcze?

Szok! Stewia z dodatkiem cukru? Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o słodzikach na bazie stewii.

Jest poliolem, ale nie wywołuje problemów trawiennych

Większość słodzików z grupy polioli, spożytych w nadmiarze, wywołuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego, przede wszystkim głośne przelewania i biegunki (w wyniku aktywności mikrobioty jelitowej). Erytrytol jest wyjątkiem, ponieważ nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, wchłania się w jelicie cienkim i w formie niezmienionej jest wydalany wraz z moczem oraz kałem. Jedynie około 10% erytrytolu dostaje się do jelita grubego, a to zbyt mała dawka, by mogła pojawić się biegunka. Dopiero bardzo wysokie dawki erytrytolu (powyżej 50 gram na dobę) mogą wywołać mdłości. Erytrytol jest także wskazany, jako środek słodzący dla osób z zespołem jelita drażliwego.

Wygląda tak samo jak cukier

Erytrytol ma formą małych, białych kryształków i wygląda dokładnie tak, jak tradycyjny cukier w cukiernicy. Dzięki czemu łatwiej jest „oszukać” głowę stwarzając iluzję optyczną.

Jest bezkaloryczny

Ponieważ erytrytol nie jest metabolizowany nie wykazuje się jego kaloryczności. Erytrytol daje smak słodki i ma 0 kcal/gram! Odchudzasz się, ale masz problem z całkowitym wyeliminowaniem słodyczy? Erytrytol pozwoli ci na chwilę zapomnienia.

Ksylitol – czy warto zastąpić nim biały cukier?

Występuje powszechnie w owocach

Erytrytol nie jest słodzikiem syntetycznym, związek ten powszechnie występuje w naturze np. w owocach, żywności fermentowanej i grzybach.

Ma niski indeks glikemiczny i chroni przed próchnicą

Erytrytol jest słodzikiem, który nie wpływa na poziom glukozy we krwi, dlatego mogą go bezpiecznie stosować osoby z cukrzycą i insulinoopornością.

Erytrytol cena

Czy erytrytol ma jakieś wady? Tak, jedną. Jest nią cena. Erytrytol jest dość drogi, kilogram tego słodzika może kosztować nawet 50 zł, choć w internecie można znaleźć korzystne oferty rozpoczynające się od 25 zł za 1 kilogram.

Bez względu na to, czy słodzik jest uznawany za bezpieczny, czy też pojawiają się doniesienia o jego szkodliwości (jak w przypadku aspartamu) pamiętaj, że to tylko dodatek i wyjście awaryjne. Umiar jest wskazany we wszystkim. Erytrytol może być pomocny w terapii nadwagi i otyłości, a także w diecie cukrzycowej.

Stosowanie słodzików może też wywołać zjawisko kompensacji. Kompensacja polega na tym, że gdy spożywasz żywność słodką, ale bezkaloryczną twoje ciało spodziewa się kalorii, których nie dostaje. To zaś może sprawić, że wraz z następnym posiłkiem nieświadomie zjesz więcej.

Wiemy wszystko o zdrowym odżywianiu! Sprawdź!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/miesiąc temu
Najlepiej stosować zbilansowaną dietę, ja ostatnio pije koktajle odchudzające i schudłam już 4 kg. Przepisy biorę z bloga fitynka