Hit! Najlepsze przepisy w diecie dr. Dukana

Jedz i chudnij! Przedstawiamy kilka przepysznych przepisów, które możesz stosować będąc na diecie dr. Dukana!

fot. Fotolia
W książce Pierre'a Dukana "Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów" przepisy podzielone są według faz diety i głównych składników danego dania, jak warzywa, mięso, jajka czy owoce morza. Oto kilka z nich. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze pomogą ci uzyskać szczupłą sylwetkę!

1. Przepis na pulpeciki z cukinii

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 4 minuty na 1 porcję
Porcja dla 1 osoby
  • 2 cukinie
  • 1 jajko
  • 4 łyżki stołowe maizeny
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju
Cukinie umyć i obrać (nie usuwać ziarenek ze środka). Moczyć 1 godzinę w soli (1 łyżka stołowa soli na 2 szklanki wody). Odsączyć i drobno posiekać. Do cukinii dodać jajko i maizenę, doprawić solą oraz pieprzem i mieszać składniki do uzyskania gęstej masy. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i ułożyć na niej pulpeciki. Piec na średnim ogniu, aż ładnie się przyrumienią ze wszystkich stron.

2. Przepis na chrupiące skrzydełka kurczaka

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10–20 minut
Porcja dla 2 osób
  • 6 skrzydełek kurczaka
  • 1 szklaneczka sosu sojowego
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa płynnego słodziku Hermesetas (lub innego słodziku niskokalorycznego)
  • 4 łyżeczki mieszanki pięciu przypraw (anyżu, goździków, pieprzu, cynamonu, kopru włoskiego)
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
Wszystkie składniki włożyć do salaterki i wymieszać. Pozostawić w lodówce na 24 godziny, od czasu do czasu mieszając. Wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i piec na grillu. Kiedy skrzydełka zaczną skwierczeć (po mniej więcej 5–10 minutach), odwrócić je i piec kolejne 5–10 minut.

3. Przepis na wołowinę z warzywami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcja dla 1 osoby
  • 70 g marchewek
  • 1 biała część pora
  • 70 g selera naciowego
  • 250 g wołowiny bez kości (najlepiej polędwicy wołowej)
  • 1 bouquet garni
  • pół cebuli
  • 1 goździk
  • sól, pieprz
  • 1 l wody
Marchewki, por i seler obrać i umyć. Pokroić warzywa na duże kawałki. Do rondla wlać 1 l wody. Wrzucić do niej bouquet garni, cebulę, goździk i warzywa. Doprawić solą oraz pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącego bulionu włożyć mięso i gotować je pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut. Gdy będzie miękkie, wyjąć je, pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu. Przybrać gotowanymi warzywami.

4. Przepis na łososia w porach

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 30 minut
Porcja dla 2 lub 3 osób
  • 0,5 kg pora (białe części)
  • 4 łyżki stołowe posiekanych szalotek
  • 4 filety z łososia
  • 1 łyżka stołowa posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Pory umyć i pokroić w krążki. Szalotki i pory podsmażyć na patelni na bardzo małym ogniu (około 20 minut). Jeśli potrzeba, podlać odrobiną wody. Doprawić solą oraz pieprzem i odstawić. Łososia doprawionego solą i pieprzem ułożyć na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu (stroną ze skórą do dna patelni) i smażyć 10 minut na średnim ogniu. Podawać łososia ułożonego na porach, posypanego koperkiem.

5. Bakłażany w pomidorach

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 60 minut
Porcja dla 4 osób
  • 600 g bakłażana
  • 2 cebule
  • 1 kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy
Bakłażany umyć, obrać i pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm. Na lekko naoliwionej patelni podsmażyć na średnim ogniu posiekaną cebulę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i dodać do cebuli razem z obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu, następnie zmiksować na purée i znowu przełożyć na patelnię. Włożyć plastry bakłażana do purée z pomidorów. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu 30 minut. Doprawić do smaku.
przepisy pochodzą z książki autorstwa doktora Pierre'a Dukana - "Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów"
Już jest! Trening Tomka Choińskiego na DVD
SKOMENTUJ (6)
KOMENTARZE (6)
dorka/6 lat temu
Witam wszystkich! O tej diecie słyszałam kilka miesięcy temu i od tego czasu się do nie "przymierzałam" - nawet pod choinkę dostałam książkę "Nie potrafię schudnąć" i "350 przepisów..."; jednak dopiero w poniedziałek - kiedy stanęłam na wadze i pokazała ona równą 100, to było, jak policzek... i bodziec do działania, zarazem... To pewnie trochę z powodu zbliżającego się @, ale jednak - z taką wagą to nie przelewki. Mając powyższe na uwadze dietę zaczęłam od wtorku... Założyłam sobie, że moja faza uderzeniowa potrwa 10 dni, ponieważ chcę schudnąć co najmniej 30 kg. Dziś jest czwartek - 3 dzień. Aha, zapomniałam jeszcze dodać, że namówiłam swojego partnera na tę dietę i on zaczął 1 dzień po mnie. Raczej nie chodzimy głodni, jednak przeraża nas ta monotonia... Pracochłonność przygotowywania posiłków oraz ich cena... Bądź, co bądź - kupowanie dla dwóch osób jednak troszkę uszczupla portfel... Jeśli chodzi o efekty - ja mam 3 kg mniej (i drugi dzień @), a mój men - 2 kg. Teraz pozostaje tylko wytrwać z silną wolą i wierzyć w efekt. Musicie wiedzieć, że kilka chwil załamania już zaliczyłam, jednak nie ugięłam się jeszcze i "nie zgrzeszyłam". Zawsze w takich chwilach otwieram sobie jakieś fora dot. tej diety i czytam o tym, jak wielu osobom udało się dzięki niej schudnąć, co - mnie osobiście - bardzo dodaje skrzydeł. Pozdrawiam wszystkich cieplutko i życzę powodzenia!! ;)
Paula/6 lat temu
tez mam ta ksiazke w domu i jest tam taki przepis na skrzydełka nawet pierwszy na liście .. :)
zabeczka/6 lat temu
cos mi sie wydaje ze ten pierwszy przepis lekko zmodyfikowany, jestem na tej diecie, czytalam ksiazke, mam ja nawetw domu i nie ma mowy o jedzeniu skrzydelek-to jedna z najtlustszych czesci kurczaka-a takowych nie jemy!poza tym dla wegetarianow faktycznie dieta malo ze tak powiem rozsadna(ryby tez odpadaja).
POKAŻ KOMENTARZE (6)