Przepyszny koktajl można zrobić nie tylko z mango, papai czy melonów, lecz także z owoców, które rosną w Polsce. Sok leśny sporządzony według przepisu Beaty Pawlikowskiej jest na to najlepszym przykładem!
Najważniejszym komponentem soku leśnego jest borówka amerykańska - przepyszny owoc o intensywnej, ciemnoniebieskiej barwie, który zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów. Borówka m.in. poprawia wzrok, obniża poziom "złego" cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Borówki śmiało możesz zastąpić czarnymi jagodami, najlepiej zebranymi osobiście w lesie.
Koktajl leśny to prawdziwa uczta dla podniebienia! Orzeźwiająca, lekko kwaskowata borówka tworzy ze słodkimi truskawkami i kremowym bananem przepyszną, intrygującą w smaku kompozycję. Skorzystaj z przepisu Beaty Pawlikowskiej i podaruj sobie odrobinę przyjemności!
Koktajl leśny według przepisu Beaty Pawlikowskiej
Do przygotowania koktajlu leśnego potrzebujesz:
- garści truskawek,
- garści borówek amerykańskich albo czarnych jagód,
- 1 banana,
- dwóch listków świeżej bazylii.
Jak zrobić koktajl leśny?
- Umyj truskawki, obierz je z szypułek, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miksera.
- Pokrój w kostkę 3/4 banana (dzięki niemu sok uzyska kremową konsystencję).
- Włóż do miksera garść borówek, dodaj odrobinę wody mineralnej i zmiksuj owoce.
Więcej przepisów na soki i koktajle:
Jak przygotować koktajl truskawkowo-brzoskwiniowy?
Jak przygotować sok wiosenny z imbirem?
Jak przygotować sok brzoskwiniowy?