POLECAMY

Najważniejsze potrawy wielkanocne w Polsce – czego nie może zabraknąć na stole?

Wielkanoc to jedno z najważniejszych chrześcijańskich świąt. Jakie potrawy wielkanocne w Polsce goszczą najczęściej na świątecznych stołach?
Wioletta Górecka / 6 miesięcy temu
Najważniejsze potrawy wielkanocne w Polsce – czego nie może zabraknąć na stole? fot. Adobe Stock

Wielkanoc to w Polsce jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich. Obchodzi się je na pamiątkę Zmartwychwstania Chrystusa. Najbardziej popularne potrawy wielkanocne w Polsce, serwowane na wielkanocnych stołach to żurek i barszczyk, jajka, wędliny, pieczone mięsa oraz mazurek, babka wielkanocna i sernik. Dlaczego goszczą na świątecznych stołach?

Jajka – najważniejszy symbol Wielkanocy

Najbardziej znanym i jednocześnie najważniejszym symbolem świąt wielkanocnych jest jajko. W wierze chrześcijańskiej (jak zresztą w wielu innych), nadaje mu się znaczenie pojawienia się nowego życia, a także zwycięstwa życia nad śmiercią. Koniecznie muszą pojawić się na wielkanocnym śniadaniu na znak Zmartwychwstania, ale mogą być także przyrządzone na różne sposoby i podane jako jajeczna przekąska w ciągu dnia. Jajka dodaje się także do barszczu białego i żurku.

Wędliny na Wielkanoc

Kolejnym elementem, jakiego nie może zabraknąć na Wielkanoc, są wędliny. Szynka i kiełbasa w święconce symbolizują zdrowie oraz życie w dostatku. Na stołach Polaków podczas Wielkanocy bardzo często królują wędliny domowej roboty. Pojawiają się przede wszystkim jako dodatek do pieczywa, najlepiej z domowym chrzanem.

Potrawy wielkanocne w Polsce – pieczenie mięsne

Najważniejszym elementem wielkanocnego obiadu są pieczenie z różnych mięs. Najczęściej wybierane są:

  • cielęcina
  • wołowina
  • schab
  • polędwica
  • indyk
  • gęś
  • kaczka.

Większość mięs jest przeważnie faszerowana: najczęściej warzywami, ale nierzadko także serem, ogórkami czy mniej tradycyjnymi dodatkami, takimi jak oliwki czy cukinia. Najważniejsze, by pieczeń pojawiła się na wielkanocnym stole. Często towarzyszą jej sałatki i surówki, z jak największą ilością wiosennych dodatków.

Ciasta, ciasta...

Trudno wyobrazić sobie również polską Wielkanoc bez mazurka czy babki wielkanocnej. Najczęściej są one pieczone własnoręcznie, z motywem wielkanocnym. Zwykle posypane są cukrem pudrem lub udekorowane lukrem.

To też ci się przyda!

Co oznaczają poszczególne symbole Wielkanocy? Wiemy!
Wielkanoc u sąsiadów - włoskie potrawy wielkanocne!
Jak urozmaicić tradycyjne wielkanocne potrawy?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)