Nieodłącznym towarzyszem jajek, pasztetów i mięs na świątecznym stole, jest sałatka wielkanocna. Z założenia powinna być jak najbardziej wiosenna, a także zawierać tradycyjne składniki wielkanocne, czyli szynkę, jajka, majonez lub sos tatarski, a także warzywa i owoce. Jak jednak w świątecznym szale zajadania się nie stracić szczupłej sylwetki? Odpowiedzią jest „odchudzenie” niektórych potraw – w tym właśnie sałatki. Jak to zrobić, by nie straciła smaku, a jedynie kalorie?
Sałatka wielkanocna w wersji light
Większość pomysłów na sałatki wielkanocne opiera się na składnikach będących symbolami Wielkanocy:
- jajkach
- groszku
- wędlinie
- mięsie
- majonezie
- sosie tatarskim
- tuńczyku.
Wszystkie składniki – same w sobie – nie są tuczące. Problem z kalorycznością sałatki pojawia się po połączeniu ich, a raczej sposobie, w jaki je łączymy. Wiele przepisów przewiduje na przykład podsmażenie cebulki, boczku, wędlin czy warzyw, a następnie dodanie ich do pozostałych składników. Dodajmy do tego sosy lub majonez i z niewinnie wyglądających składników, tworzy się prawdziwa bomba kaloryczna. W połączeniu z ciastami, pieczeniami, słodkimi napojami oraz ograniczonym ruchem podczas świąt – robi się to co najmniej niebezpieczne dla sylwetki.
Jak odchudzić wielkanocną sałatkę, by po świętach nie musieć odchudzać siebie?
Jeśli dbasz o sylwetkę, nie musisz w żadnym wypadku rezygnować z zajadania się wielkanocnymi pysznościami! Wystarczy tak naprawdę pamiętać o kilku prostych zasadach podczas tworzenia świątecznych potraw, by nie musieć rezygnować ani z przyjemności, ani dotychczasowego rozmiaru ubrań. Oto kilka prostych patentów na zmniejszenie kaloryczności sałatki:
- składników nie podsmażaj na patelni (o ile przepis tego naprawdę nie wymaga, np. zawiera surowe grzyby czy mięso)
- jeśli musisz podsmażyć składniki, rób to na patelni beztłuszczowej lub dodaj odrobinę „dobrego” oleju, jak na przykład kokosowy – ale tylko tyle, by nie przypalić składników!
- do tworzenia sałatki wybieraj świeże warzywa i owoce, a nie te z puszki – zwykle zanurzone są w bardzo kalorycznych syropach, z dodatkiem dużych (zdecydowanie zbyt dużych!) ilości cukru
- jeśli tylko możesz, sos tatarski czy czosnkowy wykonaj samodzielnie – na jogurcie
- gdzie tylko się da – zamiast majonezu używaj jogurtu greckiego
- jeśli musisz posłodzić sałatkę, zamiast cukru użyj stewii lub syropu klonowego
- dodaj tylko tyle sosu, ile naprawdę jest niezbędne – nie zalewaj nim sałatki!
Te proste sposoby w znaczny sposób pomogą obniżyć zawartość kaloryczną sałatki – nawet o 1/3! Teraz możesz świętować bez obaw o swoją figurę i zdrowie.
To także powinno cię zainteresować!
Wielkanoc na diecie, czyli: odchudzamy popularne dania!
Pyszne i sycące, ale nie tuczące - śniadanie wielkanocne w wersji light!
Jak przygotować lżejsze wersje popularnych wielkanocnych dań?