Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 2/3 szklanki ciemnego kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szklanka jogurtu naturalnego
- szklanka oleju
- szklanka wrzątku
- łyżka mąki i łyżka kakao do posypania formy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę na jogurcie!
- W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
- Do rondelka wlej olej, wodę i cukier, mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Wtedy zdejmij z ognia i zmiksuj z jogurtem i jajkami.
- Płynną masę wlej do suchych składników i wszystko razem zmiksuj.
- Piekarnik nastaw na 170 stopni C.
- Formę do babki posmaruj tłuszczem i posyp mąką wymieszaną z kakao.
- Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 50 minut.
- Po ostudzeniu ciasto możesz polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.