Babka pomarańczowa - przepis składniki i przygotowanie

Idealny pomysł na wielkanocny wypiek!
Weronika Kwaśniak / 02.04.2015 20:00
DRUKUJ PRZEPIS
Babka pomarańczowa - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag masła
  • 4 jaja
  • 20 dag cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (25 dag)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (10 dag)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka starta z pomarańczy
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę pomarańczową!

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Ucierając, dodawaj kolejno po żółtku.
  3. Do masy dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek, połącz.
  4. Pomarańczę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do ciasta i wymieszaj.
  5. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy z kominkiem.
  6. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
  7. Wystudzoną babkę posyp cukrem pudrem lub polukruj i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową.

Zobacz inne przepisy na babki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA