Babka pomarańczowa - przepis składniki i przygotowanie
Idealny pomysł na wielkanocny wypiek!
Opublikowano: 02.04.2015, 20:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 20 dag masła
- 4 jaja
- 20 dag cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (25 dag)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (10 dag)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka starta z pomarańczy
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę pomarańczową!
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Ucierając, dodawaj kolejno po żółtku.
- Do masy dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek, połącz.
- Pomarańczę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy z kominkiem.
- Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Wystudzoną babkę posyp cukrem pudrem lub polukruj i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową.
Reklama
Zobacz inne przepisy na babki:
Babka jogurtowa - przepis
Reklama
Reklama
Reklama