Co zaserwować na Wielkanoc? Menu wielkanocne z pomysłami!

wielkanocna dekoracja talerza, dekoracja talerza na Wielkanoc fot. Fotolia
Święta spędzane w gronie rodzinnym to nie tylko radość, ale także spore wyzwanie kulinarne. Podpowiadamy, co powinno znaleźć się na stole na śniadanie, obiad i kolację!
Wioletta Górecka / 15.03.2018 09:47
wielkanocna dekoracja talerza, dekoracja talerza na Wielkanoc fot. Fotolia

Święta to wyjątkowy czas, którego nieodłącznym elementem są spotkania rodzinne przy świątecznym stole. Nie może więc zabraknąć przy nim tradycyjnych świątecznych potraw, na które czekają wszyscy. Z Wielkanocą kojarzą się przede wszystkim jajka, pasztety, pieczone mięsa oraz ciasta. Co jeszcze obowiązkowo powinno pojawić się obok nich?

Wielkanocne śniadanie

Wielkanocne śniadanie jest tak samo ważnym elementem wiosennych świąt, jak kolacja wigilijna podczas Bożego Narodzenia. Najbardziej znanym elementem wielkanocnych świąt są jajka. Sposób ich podania jest w zasadzie niczym nieograniczony: mogą to być jajka faszerowane, pokrojone w połówki i podane z majonezem oraz groszkiem lub położone na pieczywie. Menu wielkanocne przewiduje także jajka jako dodatek do białego żurku – drugiego bardzo popularnego elementu śniadania wielkanocnego. Trzecią tradycyjną potrawą na niedzielne śniadanie, jest biała kiełbasa: najczęściej gotowana lub pieczona.

Pomysł na wielkanocny obiad

Menu wielkanocne w propozycjach obiadu przewiduje pieczone mięso. W tym przypadku pole działania jest bardzo szerokie, jednak najczęściej na wielkanocnych stołach pojawia się karkówka, szynka, schab, indyk oraz cielęcina. Równie popularne są zupy, szczególnie na bazie jajek, a także żurek – z kiełbasą i jajkami, oraz barszcz biały. Obiadom najczęściej towarzyszą sałatki i surówki – im więcej w nich wiosennych akcentów, tym lepiej!

Kolacja wielkanocna

Doskonałym elementem wielkanocnej kolacji będzie pieczony pasztet. Subtelny, ale wyraźny smak, a także delikatna konsystencja sprawią, że zniknie ze stołu prędzej, niż można się tego spodziewać! Pasztet wielkanocny może być podany zarówno z pieczywem, jak i w towarzystwie pomidorów, rzodkiewki czy zieleniny. Doskonałym uzupełnieniem kolacji wielkanocnej będą ciasta: babka, mazurek, sernik czy pascha, a także przekąski. Im więcej potraw uda ci się wykonać samodzielnie, a nie kupując – tym lepiej. Smak i wartości odżywcze posiłków domowej roboty są wyjątkowe i niezastąpione! 

To także może cię zainteresować!

Pomysły na wielkanocne śniadanie!
Wyjątkowy obiad wielkanocny - sprawdź te pomysły!
Najlepsze pomysły na potrawy wielkanocne - będą smakować wszystkim!

Redakcja poleca

REKLAMA