Symbole wielkanocne
Wielkanoc jest to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie. Upamiętnia ono zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Tradycyjnie w ten dzień święci się w kościele koszyk z darami Bożymi. A co powinno się w takim koszyku znaleźć?
- Chleb – jako symbol ciała Jezusa Chrystusa
- Jajko - jako symbol początku, nowego życia, narodzin oraz zmartwychwstania
- Sól – jako symbol trwałości, pieprz natomiast
- Wędliny – jako symbol dostatku i dobrobytu
- Masło – również jako symbol dobrobytu
- Ser – symbol przyjaźni między człowiekiem, a zwierzętami domowymi
- Chrzan – symbol pokonania męki Chrystusa
- Babka wielkanocna – symbol doskonałości i umiejętności
- Baranek wielkanocny – symbol Baranka Bożego, ofiary
- Woda – jako symbol Ducha Świętego
Zobacz także: Symbole wielkanocny
Święconkę święci się w Wielką Sobotę, natomiast spożywa się dzień później, w pierwszy dzień Świąt Wielkanocnych. Śniadanie zaczyna się od dzielenia się jajkiem między domownikami – na znak kolejnego roku w zdrowiu i szczęściu, na znak nowego początku.
Tradycyjny chlebek wielkanocny
Korzystając z tej okazji prezentujemy przepis na tradycyjny chlebek wielkanocny. Receptura ta przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Jest to przepis na bardzo mały chlebek, idealnie mieszczący się w każdym wielkanocnym koszyczku.
Składniki
- 150 g mąki graham
- 110 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- Sól, cukier, koperek, majeranek, kminek – po pół łyżeczki
- 1 jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie
Mieszamy wszystkie składniki (oprócz jajka) i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Odkładamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę żeby trochę podrosło. Następnie znów wyrabiamy przez kilkanaście sekund i formujemy okrągły bochenek. Na szczycie bochenka ostrym nożem nacinamy krzyż, rozchylamy lekko środek nacięcia i wciskamy tam jajko. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb smarujemy olejem i pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.
Zobacz także: Koszyczek wielkanocny z ciasta