Wielkanocny chlebek do święconki

W każdej wielkanocnej święconce powinien znaleźć się chleb. Stare, sprawdzone przepisy doskonale nadają się na tę okazję. Podpowiadamy, jak upiec chlebek do święconki.
/ 03.04.2012 09:43

Symbole wielkanocne

Wielkanoc jest to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie. Upamiętnia ono zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Tradycyjnie w ten dzień święci się w kościele koszyk z darami Bożymi. A co powinno się w takim koszyku znaleźć?

  • Chleb – jako symbol ciała Jezusa Chrystusa
  • Jajko - jako symbol początku, nowego życia, narodzin oraz zmartwychwstania
  • Sól – jako symbol trwałości, pieprz natomiast
  • Wędliny – jako symbol dostatku i dobrobytu
  • Masło – również jako symbol dobrobytu
  • Ser – symbol przyjaźni między człowiekiem, a zwierzętami domowymi
  • Chrzan – symbol pokonania męki Chrystusa
  • Babka wielkanocna – symbol doskonałości i umiejętności
  • Baranek wielkanocny – symbol Baranka Bożego, ofiary
  • Woda – jako symbol Ducha Świętego

Zobacz także: Symbole wielkanocny

Święconkę święci się w Wielką Sobotę, natomiast spożywa się dzień później, w pierwszy dzień Świąt Wielkanocnych. Śniadanie zaczyna się od dzielenia się jajkiem między domownikami – na znak kolejnego roku w zdrowiu i szczęściu, na znak nowego początku.

Tradycyjny chlebek wielkanocny

Korzystając z tej okazji prezentujemy przepis na tradycyjny chlebek wielkanocny. Receptura ta przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Jest to przepis na bardzo mały chlebek, idealnie mieszczący się w każdym wielkanocnym koszyczku.

Składniki

  • 150 g mąki graham
  • 110 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • Sól, cukier, koperek, majeranek, kminek – po pół łyżeczki
  • 1 jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie

Mieszamy wszystkie składniki (oprócz jajka) i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Odkładamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę żeby trochę podrosło. Następnie znów wyrabiamy przez kilkanaście sekund i formujemy okrągły bochenek. Na szczycie bochenka ostrym nożem nacinamy krzyż, rozchylamy lekko środek nacięcia i wciskamy tam jajko. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięty chleb smarujemy olejem i pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.

Zobacz także: Koszyczek wielkanocny z ciasta

Redakcja poleca

REKLAMA