Pęczak z białą kiełbasą i żurawiną

Pęczak z białą kiełbasą i żurawiną.
Chcesz urozmaicić wielkanocne dania? Oto przepis na oryginalne podanie tradycyjnej białej kiełbasy - pęczak z białą kiełbasą i żurawiną.
/ 04.04.2012 09:52
Pęczak z białą kiełbasą i żurawiną.

Składniki:

  • 8 kiełbasek białych surowych
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • ok. 500 ml wody
  • 1,5 szkl. pęczaku
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju
  • kilka suszonych borowików
  • 500 l wody do grzybów
  • duża garść suszonej żurawiny
  • kilka łyżeczek musztardy z żurawiną
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
  • 1/3 łyżeczki zmielonej przyprawy ognistej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Wodę zagotowałam z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalałam nią ułożoną na płasko w garnku kiełbasę, przykryłam i zostawiłam do wystudzenia. Gdy ostygła wyjęłam z wody (płyn zachowałam), podzieliłam na kawałki, każdy nacięłam z jednej strony w kratkę i posmarowałam musztardą - po ok. 3/4 łyżeczki na kawałek. Grzyby opłukałam, zalałam gorącą wodą, przykryłam i odstawiłam na 15 minut a następnie gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut. Odcedziłam i pokroiłam w paski - wywar zachowałam. Kaszę przepłukałam i zostawiłam na sicie żeby dobrze odciekła. Cebulę obrałam, posiekałam. Wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z olejem i zeszkliłam. Dodałam kaszę. Wlałam połowę wody od kiełbasy i dusiłam pod przykryciem 10 minut. Następnie dolałam resztę wody i znów dusiłam 10 minut. Do podduszonej kaszy dodałam pokrojone grzyby, żurawinę, przyprawy i wywar z grzybów, wymieszałam dokładnie. Przełożyłam pęczak do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyłam kiełbaski. Całość przykryłam folią aluminiową (albo przykrywką jeśli będziecie zapiekać w naczyniu które taką posiada). Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C - piekłam 1 godzinę po czym zwiększyłam temp. do 180 st. C, zdjęłam folię i zapiekałam jeszcze ok. 15 minut żeby kiełbaski troszkę się zrumieniły. Trzeba zajrzeć do dania w trakcie pieczenia i jeśli będzie się Wam wydawało, że jest zbyt suche, że płyn zanadto wyparował, to dolejcie trochę, ok. 1/2 szklanki gorącego bulionu albo wody - gorącego, żeby rozgrzane naczynie nie pękło. Przed podaniem dobrze zostawić danie na 15 minut pod przykryciem żeby odpoczęło - pęczak tak lubi :)

autor: Pyza

Zobacz także: Inne wielkanocne porady i przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA