Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 dag świeżych drożdży,
- 1/2 szklanki letniego mleka,
- 4 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- otarta skórka z cytryny lub limonki,
- 3/4 kostki masła (15 dag),
- 5 dag rodzynek.
Kremik:
- 25 dag serka mascarpone,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Oto łatwy przepis na babkę drożdżową na Wielkanoc - samo wyrośnięcie ciasta zajmie ok. 80-90 minut. Oprócz tego przygotowanie jest jednak banalnie proste. Gotową łatwą babkę drożdżową, udekoruj dowolnymi bakaliami.
Jeśli masz ochotę, do kremu z mascarpone możesz dodać również odrobinę kakao. Niektórzy pomijają w łatwym przepisie na babkę drożdżową dodatek rodzynek - wszystko zależy od indywidualnych upodobań.
- Mąkę przesiej do miski.
- Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
- Masło rozpuść i przestudź.
- Do mąki wlej drożdże, masę cukrowo-jajeczną.
- Cały czas miksując, wlewaj partiami masło.
- Wsyp sparzone i osączone rodzynki. Wymieszaj.
- Ciasto na babkę przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut.
- Sporą foremkę na babkę wysmaruj masłem, wysyp mąką, nałóż ciasto, przykryj i raz jeszcze odstaw na 30-40 minut.
- Łatwą babkę drożdżową piecz około 35-40 minut w 185 stopniach do suchego patyczka.
- Lekko przestudź i wyjmij na deskę.
- Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Ostudzoną babkę drożdżową posmaruj kremem i dowolnie udekoruj.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.03.2014 na zlecenie Edipresse
Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Jajka przepiórcze - najlepsze przepisy na Wielkanoc
Jak upiec białą kiełbasę w piekarniku?
Jajka faszerowane smażone
Pasztet z jajek