
Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- otarta skórka z cytryny lub limonki
- 3/4 kostki masła (15 dag)
- 5 dag rodzynek
Kremik:
- 25 dag serka mascarpone
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Sprawdź łatwy przepis na babkę drożdżową z kremem!
- Mąkę przesiej do miski.
- Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
- Masło rozpuść i przestudź.
- Do mąki wlej drożdże, masę cukrowo jajeczną.
- Cały czas miksując, wlewaj partiami masło.
- Wsyp sparzone i osączone rodzynki. Wymieszaj.
- Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut.
- Sporą foremkę na babkę wysmaruj masłem, wysyp mąką, nałóż ciasto, przykryj i raz jeszcze odstaw na 30-40 minut.
- Piecz około 35-40 minut w 185 stopniach do suchego patyczka.
- Lekko przestudź i wyjmij na deskę.
- Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Ostudzone ciasto posmaruj kremikiem i dowolnie udekoruj.