Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 60 dag sera mielonego
- 4 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 10 dag suszonej żurawiny
- 5 dag rodzynek
- skórka otarta z 3 cytryn
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- łyżka mąki
- cukier puder
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek. Cukier i cukier waniliowy zmiksuj z żółtkami, dodaj ser, budyń waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Białka ubij na sztywno. Owoce sparz, osącz, oprósz mąką. Do masy serowej dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj, a następnie dosyp owoce.
- Kwadratową niezbyt dużą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę serową. Piecz 70–75 minut w temperaturze 170 stopni, aż sernik nabierze koloru ciemnego złota. Upieczony lekko ostudź, zdejmij papier. Przed podaniem sernik oprósz cukrem pudrem.