Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 60 dag sera mielonego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag rodzynek
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Reklama

Dodatkowo:

  • łyżka mąki
  • cukier puder
Przygotowanie:
Reklama
  1. Białka oddziel od żółtek. Cukier i cukier waniliowy zmiksuj z żółtkami, dodaj ser, budyń waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Białka ubij na sztywno. Owoce sparz, osącz, oprósz mąką. Do masy serowej dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj, a następnie dosyp owoce.
  2. Kwadratową niezbyt dużą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę serową. Piecz 70–75 minut w temperaturze 170 stopni, aż sernik nabierze koloru ciemnego złota. Upieczony lekko ostudź, zdejmij papier. Przed podaniem sernik oprósz cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama