ZAJĄCZKI WIELKANOCNE Z CIASTA: zajączki kruche i inne

Drożdżowe zajączki  (danie wielkanosne) fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Idealny deser na święta - sprawdź, jak przygotować zajączki wielkanocne z ciasta! Dzieci będą zachwycone!
Sylwia Kazimierczuk / 20.02.2018 14:41
Drożdżowe zajączki  (danie wielkanosne) fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Zajączki wielkanocne z ciasta kruchego

Oto składniki na zajączki wielkanocne z ciasta kruchego:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ kostki masła
  • ¾ szklanki cukru
  • aromat waniliowy
  • łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • białko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • barwnik
  • posypka z wiórków kokosowych

Jak zrobić zajączki z ciasta kruchego?

Mąkę pszenna dokładnie przesiewamy przez sitko i dokładnie łączymy z masłem i cukrem. Dolewamy aromat waniliowy i śmietanę. Wszystko ugniatamy do utworzenia zwartej i jednolitej masy. Ciasto przechowujemy przez 30 minut w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy lukier biały na bazie białka i cukru pudru. Dokładnie miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy kształt zajączków. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasteczka wystudzamy i dekorujemy lukrem królewskim i posypka z wiórków kokosowych.

Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego

Oto składniki na zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • łyżka śmietany
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • aromat waniliowy

Jak zrobić zajączki z ciasta drożdżowego?

Mąkę pszenną dokładnie przesiewamy i łączymy z masłem i śmietaną. Ubijamy dobrze jajka i przekładamy do ciasta razem z suszonymi drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w misce. Przykrywamy bawełniana ściereczką, aby zabezpieczyć przed wysychaniem. Po godzinie formujemy kształt małych zajączków i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wypieczone zajączki możemy nadziać marmoladą lub udekorować lukrem.

Zajączki wielkanocne z ciasta francuskiego

Oto składniki na zajączki wielkanocne z ciasta francuskiego:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • dżem owocowy lub marmolada twarda
  • posypka z wiórków kokosowych i maku

Jak zrobić zajączki wielkanocne z ciasta francuskiego?

Opakowanie ciasta francuskiego rozkładamy na blasze. Wykrawamy kształt zajączków. Smarujemy każdy kawałek marmoladą owocową lub dżemem. Nakładamy kolejny kawałek ciasta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi i makiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Tak przygotowane zajączki wielkanocne są szybkie i proste w przygotowaniu. Z pewnością przy ich wykonywaniu mogą pomagać dzieci.

Polacamy!

Zobacz, jakie ciasta wielkanocne piecze się w Europie! Zobacz, jak wykonać zajączka na kółkach z drewna dla dziecka własnoręcznie!