Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 8 jaj
  • 200 ml dobrego majonezu (najlepiej domowy)
  • 5 łyżeczek musztardy Dijon
  • 5 łyżeczek musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Reklama
Przygotowanie:
  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i przekrój wzdłuż na połówki. Ułóż jajka na talerzu.
  2. Przygotuj sos: gorczycę utłucz w moździerzu, wymieszaj majonez z musztardami, śmietaną gorczycą i octem. Dopraw do smaku sola, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Polej sosem jajka. Podawaj posypane siekanym szczypiorkiem.
Reklama

Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl

Pasztet z dziczyzny
Wielkanocna sałata z botwinką
Mazurek pomarańczowy
Baba ponczowa topiona

Jaja po polsku

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Reklama
Reklama
Reklama