Składniki:
- 50 dag schabu z kością,
- 30 dag wędzonego boczku surowego,
- 40 dag białej kiełbasy,
- żur w butelce,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki mąki,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 3 listki laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Barszcz biały przygotowywany jest na bazie schabu i wędzonego boczku z dodatkiem tradycyjnych dla polskiej kuchni przypraw - ziela angielskiego, liści laurowych i majeranku. Na świątecznych stołach często pojawia się zamiast tradycyjnego żurku wielkanocnego.
Najczęściej biały barszcz podawany jest z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami (na oddzielnym talerzyku), z jajkiem i białą kiełbasą (może być pieczona).
- Opłukany schab i boczek, obrany czosnek i cebulę oraz listek, ziele i pieprz zalej 3 l zimnej wody.
- Dodaj obrane warzywa i gotuj, aż mięso zmięknie.
- Pod koniec gotowania dodaj białą kiełbasę.
- Wywar przecedź, mięsa odłóż i zachowaj.
- Z wywaru usuń nadmiar tłuszczu.
- Żółtka rozmieszaj z mąką i śmietaną, zahartuj gorącym wywarem.
- Podgrzaną śmietanę połącz z resztą wywaru.
- Przed podaniem barszcz biały podgrzej z pokrojonymi na małe kawałki mięsami, ale już go nie gotuj.
- Podawaj biały barszcz z połówkami jajka ugotowanego na twardo i posyp natką pietruszki.
Więcej wielkanocnych przepisów: Pasztet z żurawiną - przepis
Biała kiełbasa domowa - krok po kroku
Jajka wielkanocne - 19 pomysłów
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Pasztet jajeczny - przepis