Barszcz biały - przepis na tradycyjne, wielkanocne danie

Barszcz biały często występuje na polskich stołach jako zamiennik żurku. Przygotowujemy go również na zakwasie ale w towarzystwie śmietany i białej kiełbasy.
/ 07.04.2020 06:42
DRUKUJ PRZEPIS
Barszcz biały - przepis na tradycyjne, wielkanocne danie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag schabu z kością,
  • 30 dag wędzonego boczku surowego,
  • 40 dag białej kiełbasy,
  • żur w butelce,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Barszcz biały przygotowywany jest na bazie schabu i wędzonego boczku z dodatkiem tradycyjnych dla polskiej kuchni przypraw - ziela angielskiego, liści laurowych i majeranku. Na świątecznych stołach często pojawia się zamiast tradycyjnego żurku wielkanocnego.

Najczęściej biały barszcz podawany jest z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami (na oddzielnym talerzyku), z jajkiem i białą kiełbasą (może być pieczona).

  1. Opłukany schab i boczek, obrany czosnek i cebulę oraz listek, ziele i pieprz zalej 3 l zimnej wody.
  2. Dodaj obrane warzywa i gotuj, aż mięso zmięknie.
  3. Pod koniec gotowania dodaj białą kiełbasę.
  4. Wywar przecedź, mięsa odłóż i zachowaj.
  5. Z wywaru usuń nadmiar tłuszczu.
  6. Żółtka rozmieszaj z mąką i śmietaną, zahartuj gorącym wywarem.
  7. Podgrzaną śmietanę połącz z resztą wywaru.
  8. Przed podaniem barszcz biały podgrzej z pokrojonymi na małe kawałki mięsami, ale już go nie gotuj.
  9. Podawaj biały barszcz z połówkami jajka ugotowanego na twardo i posyp natką pietruszki.

Więcej wielkanocnych przepisów: Pasztet z żurawiną - przepis
Biała kiełbasa domowa - krok po kroku
Jajka wielkanocne - 19 pomysłów
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Pasztet jajeczny - przepis

DRUKUJ PRZEPIS