Przygotowanie ok. 30 min * 1 porcja – ok. 150 kcal
Składniki na 2 porcje:
- 1 pęczek białych szparagów albo słoiczek szparagów w zalewie
- 400 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki śmietanki
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce, obierz ze skórki, odetnij główki. Łodygi wrzuć na posolony i posłodzony wrzątek, gotuj ok. 10 min. Dodaj główki, gotuj jeszcze 10 min. Szparagi z zalewy osącz, pokrój.
2. Łodygi zmiksuj z bulionem, przetrzyj przez sito, zagotuj. Zapraw mąką przesmażoną na maśle, zagotuj, dopraw, zabiel śmietanką. Rozlej do talerzy, udekoruj główkami.
Miłosne menu - forum >>