Na włoskim stole oliwa po prostu jest. Zawsze. Występuje w niemal każdym przepisie. Włoska oliwa jest najwyżej ceniona na świecie ze względu na wysoką jakość i wyjątkowe walory smakowe.
Czytaj więcej
To już ostatnia część naszej wędrówki po bogatym świecie olejów. Zapewne wielu z nas jest zdumiona ilością i różnorodnością tychże tłuszczów. Jednak te przedstawione w naszym cyklu to zaledwie garstka. Każdy kraj i ludność regionalna produkuje swoje ...
Czytaj więcej
To, do jakiego stanu właściciel doprowadził tę sunię, woła o pomstę do nieba. Psia babunia została poparzona wrzącą oliwą. To nie koniec tej historii. Teraz musimy zrobić wszystko, aby jej pomóc i ulżyć jej w cierpieniu.
Czytaj więcej
Sezon na świeże pomidory jest krótki - zimą wyraźnie odczuwamy, że sprzedawane pomidory są pozbawione smaku. Jako alternatywę dla świeżego pomidora sięgnijmy więc po te zakonserwowane w oliwie, przetarte, lub w postaci suszonych plastrów.
Czytaj więcej
Olej rzepakowy jest nazywany „oliwką północy” i już dawno przestał być synonimem niezdrowej diety. Zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe oraz odżywcze witaminy, a swoimi walorami pokonał nawet oliwę z oliwek.
Czytaj więcej
... buraki. Jednakże dodając węgorza i oliwę imbirową zwykły barszcz staje się ... barszcz czerwony z węgorzem i oliwą imbirową jest przepisem łączącym tradycję ...
Czytaj więcej