Aby uzyskać grzyby w solance, zalej kapelusze 20% roztworem soli. Aby zrobić grzyby solone na sucho, na 1 kg grzybów daj 150 g soli. Pokazujemy jak solić grzyby na 2 sposoby.
Czytaj więcej
Jak obierać grzyby ze skórki i jak oczyścić grzyby? Najpierw oskrob nóżkę, usuń piasek i przekrój kapelusz. Czyszczenie grzybów należy zacząć najpóźniej 2 godziny od zebrania.
Czytaj więcej
Grzyb szatan, czyli borowik szatański jest mylony najczęściej z goryczakiem żółciowym i borowikiem szlachetnym. Wystarczy dotknąć koniuszkiem języka spód kapelusza i sprawdzić posmak.
Czytaj więcej
Muchomor czerwony to jeden z ładniejszych grzybów. Jego szkarłatny, a nawet karminowoczerwony kapelusz pokryty jest białymi plamkami. Na tle zielonego poszycia wygląda naprawdę pięknie.
Czytaj więcej