Mistrz etykiety, autor książek z zakresu savoir-vivre'u

Ur. w 1956 r. w Warszawie (ojciec inżynier, dziadek pracownik naukowy, specjalność leśnictwo, pradziadek lekarz), doktor nauk humanistycznych, filozof i historyk filozofii, wydawca, autor 33 książek i ponad 700 publikacji ( w tym 4 książek z savoir vivre ponad 100 artykułów z tej dziedziny: książki: „Savoir vivre. Podręcznik w pilnych potrzebach”, „Savoie vivre jako sztuka życia. Filozofia savoir vivre”, „Savoir vivre – 250 problemów”, „Savoir vivre w Kościele. Podręcznik dla świeckich”). Od 4 lat prowadzi Akademię Dobrych Manier i Etykiety Biznesu – kursy, korepetycje, konsultacje. www.savoir-vivre.com.pl

Brak taktu i nietakt
Brak taktu i nietakt15 lat temu
Pisałem ostatnio o czterech zachowaniach niewłaściwych o najmniejszym ciężarze gatunkowym i niedużej szkodliwości, będących efektem braku ogłady i wrażliwości, a mianowicie o faux pas, gafie, niezręczności i braku grzeczności. Do tej kategorii zachowań niewłaściwych zaliczyć należy jeszcze tylko brak taktu i nietakt. Czytaj więcej
Faux pas i gafa
Faux pas i gafa15 lat temu
Zauważmy, że jednym ( z wielu) zadań savoir - vivre i etykiety jest niedopuszczanie do pojawienia się zachowań negatywnych i odpowiednie oraz skuteczne reagowanie na nie. Czytaj więcej
Zmiany społeczne a zmiany w zasadach savoir - vivre
Zmiany społeczne a zmiany w zasadach savoir - vivre15 lat temu
Etykieta to przede wszystkim zespół szczegółowych wskazań określających procedury postępowania zgodnego z podstawowymi zasadami savoir – vivre’u: takimi jak choćby: „Pamiętaj o drugiej osobie”, „Okaż jej szacunek”, „Nie sprawiaj drugiemu przykrości”, „Zadbaj o jego wygodę i dobre samopoczucie” itd. Czytaj więcej
Przedstawianie się
Przedstawianie się15 lat temu
"Kiedy ktoś pyta jak się nazywam to odpowiadam najpierw nazwiskiem? Przy zapoznawaniu się najpierw używam imienia potem nazwiska? Czy mogę się przedstawić samym nazwiskiem np. Kowalski i podać rękę?" - pytają internauci na naszym forum, a nasz ekspert odpowiada. Czytaj więcej
Jadłospis i przebieg uroczystego obiadu
Jadłospis i przebieg uroczystego obiadu15 lat temu
Obiad to w świetle savoir –vivre uroczysty posiłek, który rozpoczyna się o godz. 19.00-20.00 i trwa 3 godziny, składający się z 4 do 13 potraw, spożywany na siedząco przy stole. Niektórych mniej obeznanych z etykietą dziwi pora tego posiłku, uznają bowiem, zgodnie z pewną codzienną, powszechną praktyką, że obiad powinien być koło południa. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA