Jadłospis i przebieg uroczystego obiadu

Jadłospis i przebieg uroczystego obiadu

Obiad to w świetle savoir –vivre uroczysty posiłek, który rozpoczyna się o godz. 19.00-20.00 i trwa 3 godziny, składający się z 4 do 13 potraw, spożywany na siedząco przy stole. Niektórych mniej obeznanych z etykietą dziwi pora tego posiłku, uznają bowiem, zgodnie z pewną codzienną, powszechną praktyką, że obiad powinien być koło południa.
/ 22.02.2010 08:03
Jadłospis i przebieg uroczystego obiadu

W języku savoir –vivre gorący posiłek spożywany przy stole koło południa (z reguły o 11.00) nazywany jest śniadaniem, z angielska lunchem. Różnica pomiędzy śniadaniem i obiadem jest tylko w jednym punkcie: potrawy spożywane w trakcie śniadania są lżejsze. Jest to z reguły ryba, frutti di Mare, drób, cielęcina.

Wielość potraw

Klasyczny, pełny obiad, który dziś pojawia się bardzo rzadko, składa się zgodnie z tradycją z trzynastu potraw. Typowy uroczysty, współczesny pełny obiad składa się z reguły z ośmiu potraw, choć często ich liczba jest ograniczana nawet tylko do pięciu.

Ktoś kto jest przyzwyczajony do obiadu w domu lub w typowej polskiej restauracji, a więc również do typowej objętości potraw powie: „Toż to obżarstwo”.
Mało kto bowiem w życiu prywatnym, jak i mało która restauracja w Polsce stosuje jedną z podstawowych zasad etykiety związanych z obiadem: ilość pokarmu i wartość odżywcza potraw jest zawsze taka sama – niezależnie od tego, ile potraw się poda. Wynika z tego, że im więcej serwujemy na obiad potraw, tym bardziej zmniejszamy ich porcje tak, że summa summarum wychodzi na to samo.

Polecamy: Trudne potrawy

Potrawy klasycznego obiadu

Potrawy składające się na pełny klasyczny obiad są następujące: 1. zimna przystawka (np. koktajl z krewetek); 2. zupa; 3. gorąca przystawka (np. tarta); 4. ryba (może to być również gorące danie ze skorupiaków lub mięczaków); 5. główne danie ( z reguły z mięsa wołowego, wieprzowego lub dziczyzny); 6. gorąca przekąska (mięso duszone w kawałkach, np. gulasz lub ragout); 7. zimna przekąska (mięso lub ryba w galarecie); 8. sorbet (klasyczny to sok, np. pomarańczowy, z drobinami miąższu pomieszany z szampanem); 9. pieczyste z sałatą (mięso pieczone w całości, np. prosię lub udziec); 10. warzywa (np. gotowane szparagi lub karczochy); 11. danie słodkie – wszystkie ciepłe, zimne i mrożone wyroby przygotowanie przez cukiernika (np. strudel z jabłkami lub lody); 12. pikantna przekąska (np. małe gorące ciasteczka z ciasta francuskiego z żółtym serem); 13. deser (ser, owoce, ciasteczka, czekoladki).

Potrawy współczesnego uroczystego obiadu

Potrawy składające się na pełny współczesny, uroczysty obiad są następujące: zimna przystawka, zupa, danie z ryby lub drobiu; danie z mięsa, ser, owoce, ciasta lub zamiast zupy gorąca przystawka. Na śniadanie współczesne podaje się dziś z reguły zimną przekąskę, lekką zupę, danie z ryby, danie z drobiu, ser, owoce, ciasta.

Czytaj także: Owoce: jak je jeść i podawać

Co przed a co po obiedzie

Przed obiadem (czy śniadaniem) następuje w innym pomieszczeniu (salonie) krótkie przyjęcie (15 minut) z reguły na stojąco o nazwie aperitif, w trakcie którego podaje się jakiś aperitif ( np. sok owocowy, szampan, wytrawne Martini). Przyjęcie to pozwala zebrać się gościom (by razem przystąpili do posiłku). Może się zatem przedłużyć, gdy gość honorowy się spóźnia. W jego trakcie ludzie się odprężają i nabierają apetytu (dzięki aperitifowi).

Po obiedzie (czy śniadaniu) następuje krótkie przyjęcie o nazwie kawa. Może ono odbyć się przy tym samym stole, przy którym jedzono główny posiłek. Najczęściej jednak przechodzi się na kawę do innego pomieszczenia. Do kawy serwuje się koniak (dla panów), likiery (dla pań), kruche ciasteczka i czekoladki deserowe, papierosy, cygaretki i cygara. Palący przechodzą niekiedy (wraz z kawą) do innego pomieszczenia – palarni. Do niedawna uznawano, że cygar nie pali się nigdy przy paniach. Dziś cygara pali wiele kobiet.