Candy bar na przyjęcie weselne - krok po kroku

Candy bar na przyjęciach weselnych to prawdziwy hit. Wedding plannerka Katarzyna Czerny radzi jak krok po kroku przygotować słodki kącik, który nie tylko zachwyci dzieci, ale także dorosłych gości.
/ 17.12.2012 15:08

Dziś proponuję candy bar! Zapytacie co to takiego? Jak to wygląda? Lub po co nam coś takiego, przecież mamy ciasta? Ale dlaczego nie zrobić czegoś innego? Alternatywnego? Proszę mi wierzyć słodki bufet zrobi na waszym weselu furorę nie tylko wśród dzieci. Możecie zamówić jego przygotowanie w cukierni lub przygotować samemu, według poniższych wskazówek. I oczywiście słodki bufet nie oznacza, że znikną tradycyjne ciasta – wystarczy je tylko połączyć z innymi słodkościami i już mamy coś dla fanów tradycji i nowoczesności.

fot. Perfect Moments

Wygląd jak i forma samego bufetu może być bardzo różna, tak naprawdę nie ma na to reguły, wszystko zależy od waszego budżetu i wyobraźni.

fot. Jakub Wysocki

Polecamy: Jakie są największe błędy fotografa ślubnego?

Jakie słodkości do candy baru?

Najczęściej spotykane są :

- bankietówki (małe ciasteczka na jeden gryz),

- deserki w małych kubeczkach/kieliszkach,

- muffinny /cupcake.

Zobaczcie co daliśmy do bufetu –  oprócz przepysznych deserków, także i babeczki, bezy, torty w dwóch smakach i .. tradycyjne ciasta. Goście byli zachwyceni, a z bufetu znikały cały czas słodkości:

fot. Marcin Kowalczyk

A to inna wersja – same tylko deserki, owocowe babeczki, a obok owoce, z przewagą tych sezonowych. Tu też szybko zawartość bufetu zniknęła:

fot.  Michał Lewandowski

Zobacz także: Jaką muzykę wybrać na ślub?

Jeśli masz nieco mniejszy budżet możesz wykorzystać:

  • orzeszki w czekoladzie, bakalie,
  • mms’y, skittels’y,
  • nasze polskie przepyszne słodycze jak michałki, kasztanki, malagi,  itp.  (jestem pewna, że zrobią wrażenie na zagranicznych gościach),
  • żelki,  landrynki, ptasie mleczko,
  • maślane ciasteczka,
  • lizaki,  draże, etc.:

Dodatkowo atrakcją przy słodkim bufecie może być wata cukrowa, a także ciasteczka z mleczkiem. Ta propozycja skierowana jest szczególnie do najmłodszych gości weselnych.

Dekoracja bufetu słodkiego

Nie zapomnij o dekoracji stołu, gdzie będą znajdować się wszystkie słodkości. Powinien być spójny jeśli chodzi o kolorystykę, motywy z resztą dekoracji i aranżacji w lokalu.

fot. Perfect Moments

Dobrym pomysłem jest stworzenie „schodków” które na pewno ładnie wyeksponują zawartość candy baru (schodki możesz stworzyć z kartonów czy skrzynek które opakujesz w ozdobny papier ze wstążką). Świetnie sprawdzą się też kolorowe papierowe czy materiałowe proporczyki zawieszone nad stołem, lub napisy w stylu „love is sweet”. Jedno jest pewne – ten stół musi być widoczny a nic tak nie przyciąga, jak dobra aranżacja.

fot. Łukasz Kot

Pamiętać także o paterach na ciasta – dostosuj je do stylu wesela.

Jeśli masz wiele małych cukiereczków, draży, czy żelek, aby goście nie brudzili sobie rąk, warto zadbać o jakieś pojemniczki, pudełeczka, szklane naczynia (np. ozdobne słoiczki) czy zwykłe papierowe torebeczki, które mogą być dodatkowym elementem dekoracyjnym. Na torebkach możesz wydrukować imiona, datę ślubu, motyw przewodni wesela itp. I pamiętajcie o tym, by goście mieli czym nakładać te słodkości. Idealne będą do tego odpowiednie łopatki, albo zwykłe łyżeczki.

fot. Karol Wawrzykowski

Zrób to sama – torebki na słodkości

Aby zaoszczędzić, zrób torebki sama! To świetna zabawa! Wystarczy kupić torebki śniadaniowe, a nożyczkami możesz wyciąć różne kształty /wzory/szlaczki (takie nożyczki są do kupienia w księgarniach i sklepach papierniczych) . Wystarczy obciąć końce torebek śniadaniowych, wydrukować karteczki informujące gości do czego służą, przypiąć zwykłym srebrnym spinaczem i GOTOWE!

Podpisz słodkości! Nie dość, że jest to kolejny ładny element dekoracji, to przynajmniej goście będą wiedzieli co mają do wyboru i co jedzą. Jest to na pewno świetna sprawa dla gości-alergików (wiele osób jest uczulona np. na orzeszki dla takich osób popisanie słodkości jest zbawienne ponieważ mogą uniknąć ataku alergii). Sprawdza się także na międzynarodowych weselach, na których serwujemy gościom zagranicznym nasze polskie specjały – niech wiedzą, co jedzą.

Słodkiego tworzenia bufetu życzy Kasia Czerny.

Polecamy: Koordynacja w dniu ślubu i wesela

Autorka: Katarzyna Czerny, konsultantka ślubna Perfect Moments, www.perfectmoments.pl

Redakcja poleca

REKLAMA