Truskawkowy, malinowy, czekoladowy, orzechowy… Torty mogą mieć bardzo różne smaki – wszystko zależy od nas. Najbardziej powszechne są te owocowe – zwłaszcza latem. Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Tort truflowy z ananasem
Składniki:
- kakao (1-1,5 łyżki),
- proszek do pieczenia (mała łyżeczka),
- mąka ziemniaczana (40 g),
- mąka zwykła (50 g),
- cukier waniliowy (1,5 opakowania),
- jajka (3-4),
- cukier (100 g),
- ananasy (1 puszka),
- wiórki kokosowe (1 opakowanie),
- Rafaello (10 sztuk),
- likier kokosowy (3 łyżki),
- zagęstnik do śmietany (2 opakowania),
- polewa z białej czekolady (2 opakowania po 100 g lub wykonana samodzielnie),
- śmietana kremówka (450 ml).
Wykonanie
Krem:
- Polewę rozpuścić w 250 ml śmietany;
- Polewę chłodzimy ok. 5-6 godzin.
Ciasto:
- Oddzielamy żółtko od białka;
- Białka ubijamy;
- Powoli dodajemy do białka cukier waniliowy;
- Żółtka ucieramy ze zwykłym cukrem na masę;
- Pianę z białek dodajemy do masy z żółtek i delikatnie mieszamy;
- Mąkę zwykłą i ziemniaczaną wymieszać ze sobą, następnie dodać do nich kakao, proszek do pieczenia, dodać do masy i wymieszać;
- Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia;
- Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min;
- Gotowe ciasto wystudzić.
Przygotowanie tortu:
- Ananasy wyjąć z puszki i pokroić w kostkę;
- Do soku ananasowego z puszki dodać likier i mieszanką nasączyć ciasto delikatnie je skraplając
- Pokrojonego ananasa ułożyć na cieście;
- Krem truflowy (schłodzony) ubijamy wsypując do niego zagęstnik do śmietany (1 opakowanie);
- Na ułożonego na cieście ananasa wyłożyć krem i rozsmarować go równomiernie;
- Ubić 200 ml śmietany z 1 opakowaniem zagęstnika;
- Odpowiednią ilość ubitej śmietany przeznacz na dekoracje, pozostałą częścią posmaruj bok ciasta;
- Bok ciasta posyp wiórkami kokosowymi;
- Kokosowe kuleczki Rafaello przekroić na dwie części i ułożyć na torcie;
- Tort możemy ozdobić również bitą śmietaną i kawałkami ananasa.
Tort serowy z sosem truskawkowym
Składniki:
- truskawki (50 dag),
- cukier (1/2 szklanki),
- sok z cytryny (1 łyżeczka),
- ser mascarpone (25 dag),
- olejek waniliowy (kilka kropli),
- starta skórka z cytryny (1/2 łyżeczki),
- starta czekolada (gorzka lub mleczna),
- biszkopty (okrągłe lub podłużne),
- likier czekoladowy (100 ml),
- mąka kukurydziana (1 łyżeczka) wymieszana z dwiema łyżkami wody.
Wykonanie
- Truskawki rozcieramy na masę;
- Dodajemy mąkę i gotujemy;
- Dodajemy sok z cytryny i ponownie gotujemy;
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika;
- Ucieramy masę z żółtka i cukru dodając następnie ser mascarpone, skórkę z cytryny i olejek waniliowy;
- Dodajemy masę do piany ubitej z białek;
- W formie układamy biszkopty i skraplamy je likierem;
- Na biszkopty wykładamy połowę kremu i posypujemy częścią startej czekolady;
- Podobnie tworzymy kolejną warstwę;
- Formę wkładamy do zamrażalnika na ok. 8-9 godzin;
- Odpowiednią ilość tortu przekładamy 30 min. wcześniej do lodówki, pozostałą część trzymamy w zamrażalce;
- Ciasto możemy polać ciepłym lub chłodnym sosem z truskawek.
Tort malinowy
Składniki:
- cukier (szklanka),
- maliny (30 dag),
- masło (7 dag),
- jajko,
- mąka pszenna (1/3 szklanki),
- mąka ziemniaczana (2 łyżeczki),
- proszek do pieczenia (szczypta),
- kakao (2-3 łyżeczki),
- twaróg (20 dag),
- śmietana kremówka (10 dag),
- żelatyna instant (2 duże łyżki),
- serek homogenizowany (1 opakowanie).
Wykonanie
Ciasto:
- Zmiksować mąkę, kakao, proszek do pieczenia, jajko, cukier i masło;
- Wyłożyć formę papierem do pieczenia;
- Włożyć ciasto do formy;
- Piec przez ok. 20 min w temperaturze 160 stopni.
Krem:
- Maliny zmiksować na masę z twarogiem i serkiem homogenizowanym;
- Ubić śmietanę;
- Dodać żelatynę do 6 łyżek letniej wody;
- Połowę malin, które nie zostały zmiksowane dodać do śmietany i żelatyny, a następnie do masy serowej;
- Wymieszać;
- Masę rozsmarować na upieczonym cieście;
- Tort włożyć do lodówki na 2-2,5 godziny.
Życzę smacznego!