Udany tort na chrzciny

Udany tort na chrzciny
Na przyjęcie z okazji Chrztu dziecka przygotowujemy najczęściej wiele smakołyków. Jednak żaden z nich nie zastąpi tortu. Zarówno dzieci, jak i dorośli czekają na niego przez całe przyjęcie, dlatego nie może zabraknąć go w naszym menu.
/ 20.05.2009 08:22
Udany tort na chrzciny

Truskawkowy, malinowy, czekoladowy, orzechowy… Torty mogą mieć bardzo różne smaki – wszystko zależy od nas. Najbardziej powszechne są te owocowe – zwłaszcza latem. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Tort truflowy z ananasem

Składniki:

  • kakao (1-1,5 łyżki),
  • proszek do pieczenia (mała łyżeczka),
  • mąka ziemniaczana (40 g),
  • mąka zwykła (50 g),
  • cukier waniliowy (1,5 opakowania),
  • jajka (3-4),
  • cukier (100 g),
  • ananasy (1 puszka),
  • wiórki kokosowe (1 opakowanie),
  • Rafaello (10 sztuk),
  • likier kokosowy (3 łyżki),
  • zagęstnik do śmietany (2 opakowania),
  • polewa z białej czekolady (2 opakowania po 100 g lub wykonana samodzielnie),
  • śmietana kremówka (450 ml).

Wykonanie

Krem:

  • Polewę rozpuścić w 250 ml śmietany;
  • Polewę chłodzimy ok. 5-6 godzin.

Ciasto:

  • Oddzielamy żółtko od białka;
  • Białka ubijamy;
  • Powoli dodajemy do białka cukier waniliowy;
  • Żółtka ucieramy ze zwykłym cukrem na masę;
  • Pianę z białek dodajemy do masy z żółtek i delikatnie mieszamy;
  • Mąkę zwykłą i ziemniaczaną wymieszać ze sobą, następnie dodać do nich kakao, proszek do pieczenia, dodać do masy i wymieszać;
  • Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia;
  • Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min;
  • Gotowe ciasto wystudzić.

Przygotowanie tortu:

  • Ananasy wyjąć z puszki i pokroić w kostkę;
  • Do soku ananasowego z puszki dodać likier i mieszanką nasączyć ciasto delikatnie je skraplając
  • Pokrojonego ananasa ułożyć na cieście;
  • Krem truflowy (schłodzony) ubijamy wsypując do niego zagęstnik do śmietany (1 opakowanie);
  • Na ułożonego na cieście ananasa wyłożyć krem i rozsmarować go równomiernie;
  • Ubić 200 ml śmietany z 1 opakowaniem zagęstnika;
  • Odpowiednią ilość ubitej śmietany przeznacz na dekoracje, pozostałą częścią posmaruj bok ciasta;
  • Bok ciasta posyp wiórkami kokosowymi;
  • Kokosowe kuleczki Rafaello przekroić na dwie części i ułożyć na torcie;
  • Tort możemy ozdobić również bitą śmietaną i kawałkami ananasa.

Tort serowy z sosem truskawkowym

Składniki:

  • truskawki (50 dag),
  • cukier (1/2 szklanki),
  • sok z cytryny (1 łyżeczka),
  • ser mascarpone (25 dag),
  • olejek waniliowy (kilka kropli),
  • starta skórka z cytryny (1/2 łyżeczki),
  • starta czekolada (gorzka lub mleczna),
  • biszkopty (okrągłe lub podłużne),
  • likier czekoladowy (100 ml),
  • mąka kukurydziana (1 łyżeczka) wymieszana z dwiema łyżkami wody.

Wykonanie

  • Truskawki rozcieramy na masę;
  • Dodajemy mąkę i gotujemy;
  • Dodajemy sok z cytryny i ponownie gotujemy;
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika;
  • Ucieramy masę z żółtka i cukru dodając następnie ser mascarpone, skórkę z cytryny i olejek waniliowy;
  • Dodajemy masę do piany ubitej z białek;
  • W formie układamy biszkopty i skraplamy je likierem;
  • Na biszkopty wykładamy połowę kremu i posypujemy częścią startej czekolady;
  • Podobnie tworzymy kolejną warstwę;
  • Formę wkładamy do zamrażalnika na ok. 8-9 godzin;
  • Odpowiednią ilość tortu przekładamy 30 min. wcześniej do lodówki, pozostałą część trzymamy w zamrażalce;
  • Ciasto możemy polać ciepłym lub chłodnym sosem z truskawek.

Tort malinowy

Składniki:

  • cukier (szklanka),
  • maliny (30 dag),
  • masło (7 dag),
  • jajko,
  • mąka pszenna (1/3 szklanki),
  • mąka ziemniaczana (2 łyżeczki),
  • proszek do pieczenia (szczypta),
  • kakao (2-3 łyżeczki),
  • twaróg (20 dag),
  • śmietana kremówka (10 dag),
  • żelatyna instant (2 duże łyżki),
  • serek homogenizowany (1 opakowanie).

Wykonanie

Ciasto:

  • Zmiksować mąkę, kakao, proszek do pieczenia, jajko, cukier i masło;
  • Wyłożyć formę papierem do pieczenia;
  • Włożyć ciasto do formy;
  • Piec przez ok. 20 min w temperaturze 160 stopni.

Krem:

  • Maliny zmiksować na masę z twarogiem i serkiem homogenizowanym;
  • Ubić śmietanę;
  • Dodać żelatynę do 6 łyżek letniej wody;
  • Połowę malin, które nie zostały zmiksowane dodać do śmietany i żelatyny, a następnie do masy serowej;
  • Wymieszać;
  • Masę rozsmarować na upieczonym cieście;
  • Tort włożyć do lodówki na 2-2,5 godziny.

Życzę smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA