Gluten w diecie niemowlęcia

Jak dziecko powinno jeść? Czy Twoje dziecko je normalnie? My podpowiadamy, jak powinno jeść!
Zawarty w zbożach i ich przetworach gluten może wywołać objawy celiakii u niemowląt. Jak rozpoznać objawy nietolerancji glutenu u dziecka? Jakie produkty bezglutenowe wybierać dla malucha?
/ 25.10.2010 12:41
Jak dziecko powinno jeść? Czy Twoje dziecko je normalnie? My podpowiadamy, jak powinno jeść!

Dieta bez glutenu dla niemowląt

Gluten to białko zawarte w zbożach: życie, pszenicy, owsie i jęczmieniu. Dlatego należy unikać też innych produktów np. pieczywa, makaronów. Białko to może wywołać u dziecka, które ma predyspozycje do alergii nadwrażliwość, której objawem jest alergia lub celiakia. Po spożyciu produktów zawierających gluten może pojawić się u dziecka wysypka- objaw alergii albo biegunka, tłuszczowe stolce, niestrawność- objawy celiakii. Mechanizm powstawania zaburzeń polega na produkcji przez organizm maleństwa przeciwciał przeciwko obcemu białku. Przeciwciała te mogą uszkadzać kosmki jelitowe i powodować chorobę jelit - celiakię.

W profilaktyce oraz leczeniu celiakii stosowana jest specjalna dieta bezglutenowa. Polega na całkowitym wykluczeniu z posiłków produktów zawierających gluten. Nie można jeść ani zbóż ani ich przetworów, nawet minimalnych ilości. 

W leczeniu choroby trzewnej zaleca się stosowanie diety bezglutenowej do końca życia. Zapobieganie chorobie trzewnej polega natomiast na nie podawaniu niemowlakowi (dziecku do 1 roku życia) glutenu, czasami dłużej.

Jak się objawia celiakia u niemowlęcia?

Nietolerancja glutenu objawia się u maluszków w sposób mniej nasilony. Dziecko, które nie toleruje glutenu, może mieć wysypkę, kolki, wzdęcia, biegunkę, czasem dołączają się dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Czytaj też: Nabiał i tłuszcze w diecie przedszkolaka

W bardzo dużej licznie produktów spożywczych gluten może występować jako jeden ze składników obecnych w produkcie (na przykład w jogurtach, gotowych zestawach przypraw lub bulionach).

Produktami bezglutenowymi, które można spożywać bez obaw są: kukurydza, soja, proso, gryka, soczewica, ryż, ziemniaki, fasola, orzechy, a także czyste mięso (nie szynka, mortadele czy parówki, które mogą zawierać mąkę), owoce i warzywa.

Za bezglutenowe uznane są obecnie produkty, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg). Oznaczone są międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

Polecamy: Dieta bezglutenowa u malucha - jakie produkty?

Produkty bezglutenowe dla malucha

Choćby na pierwszy rzut oka wydawało się, że właściwie nie ma co jeść, jest wiele produktów dozwolonych. Należą do nich:

  • Produkty mleczne (mleko, serwatka, sery białe, maślanka, kefir). Uważaj: kupując przetwory mleczne trzeba przeczytać dokładnie, czy na terenie zakładu produkcyjnego nie używa się glutenu oraz czy nie został dodany np. pod postacią skrobi pszennej.
  • Kawa, herbata ekspresowa nierozpuszczalna, herbatki ziołowe, kakao naturalne, woda mineralna.
  • Świeże mięso, ryby.
  • Masło, oleje, oliwa z oliwek.
  • Warzywa i owoce.
  • Pieczywo i makarony bezglutenowe.

Redakcja poleca

REKLAMA