Otyłość u dziewcząt w wieku dojrzewania

Jak odróżnić napięciowy ból głowy od zatokowego?
Czynniki warunkujące otyłość u nastolatek mogą być różne. Co powinno uwzględniać racjonalne odżywianie dziewcząt w wieku do 18 lat? Jak poradzić sobie z otyłością u dziewcząt w okresie dojrzewania?
/ 04.01.2010 11:29
Jak odróżnić napięciowy ból głowy od zatokowego?

Otyłość u dziewcząt w wieku dojrzewania

Otyłość to zaburzenie, polegające na nadmiernym gromadzeniu się w organizmie tkanki tłuszczowej. W zaburzeniu tym liczba komórek tłuszczowych zwiększa się bądź istniejące już komórki tłuszczowe zwiększają swoją objętość.

Polecamy: Żywienie dziewcząt w okresie dojrzewania

Jak stwierdzić czy ma się prawidłową masę ciała?

Głównym elementem jest pomiar aktualnego ciężaru ciała i obliczenie nadwagi w stosunku do ciężaru ciała należnego:

Nadwaga (kg) = masa ciała aktualna – masa ciała należna

  

                                                 masa ciała aktualna – masa ciała należna

Nadwaga (%) = 100 *           ________________________________

                                                                      masa ciała należna

Jeżeli uzyskany wynik wynosi 20% i więcej, to mówimy o otyłości. Poniższa tabela przedstawia wartość masy ciała, którą dziecko powinno mieć przy danej wysokości ciała, oraz masę ciała, od której zaliczamy je do grona otyłych. Bardziej precyzyjnym sposobem rozpoznania otyłości jest pomiar ilości tłuszczu w organizmie, przy pomocy analizatora składu ciała.

Wysokość ciała [cm]

Dziewczęta

Masa należna

[kg]

Początek otyłości [kg]

124

24,0

28,8

125

24,6

29,5

126

25,2

30,2

127

25,7

30,8

128

26,4

31,7

129

27,0

32,4

130

27,5

33,0

131

28,0

33,6

132

28,6

34,3

133

29,2

35,0

134

29,8

35,8

135

30,4

36,5

136

31,0

37,2

137

31,6

37,9

138

32,2

38,6

139

32,8

39,4

140

33,4

40,1

141

34,0

40,8

142

34,6

41,5

143

35,2

42,2

144

35,8

43,0

145

36,4

43,7

146

37,0

44,4

147

37,7

45,2

148

38,4

46,1

149

39,1

46,9

150

39,8

47,8

151

40,5

48,6

152

41,1

49,3

153

41,7

50,0

154

42,3

50,8

155

42,9

51,5

156

43,5

52,2

157

44,8

53,8

158

46,1

55,3

159

47,4

56,9

160

48,7

58,4

161

50,0

60,0

162

51,6

61,9

163

53,3

63,9

164

55,0

66,0

165

56,2

67,4

166

57,4

68,9

Przyczyny otyłości u dziewcząt

Przyczyną powstawania otyłości jest zawsze długotrwały bilans energetyczny ustroju z przewagą dostarczonych kalorii (spożycia) nad wydatkami energetycznymi (praca, ruch).

Wśród czynników warunkujących otyłość wyróżnia się:

  • predyspozycje genetyczne, które mogą być wykorzystane dopiero po ujawnieniu współdziałających czynników środowiskowych; do czynników genetycznych zalicza się: zmniejszone tempo przemiany materii;
  • czynniki środowiskowe, do których zalicza się, np., zwiększone spożycie energii, przekarmianie, nieregularność spożywania posiłków w dużych porcjach, podjadanie, mała aktywność fizyczna, lęk, konflikty w rodzinie, niepowodzenia;
  • zaburzenia hormonalne, takie jak: niedoczynność tarczycy, niedobór hormonów wzrostu.

Racjonalne odżywianie powinno uwzględniać

  • spożywanie 5 posiłków dziennie (śniadanie I, śniadanie II, obiad, podwieczorek, kolacja),
  • przestrzeganie stałych godzin spożywania posiłków,
  • odpowiedni podział dziennej racji pokarmowej na poszczególne posiłki: śniadanie I powinno stanowić 25% wartości energetycznej dziennej racji, śniadanie II – 15%, obiad – 30%, podwieczorek – 10%, kolacja – 20%,
  • przestrzeganie przewidzianej dla wieku i płci wartości energetycznej spożywanych posiłków, pomniejszona o 300 kcal,
  • zapewnienie odpowiednich ilości i proporcji składników pokarmowych: białko powinno stanowić 10-15%, tłuszcze ok. 30% (przy czym 1/3 spożywanych tłuszczów powinna być pochodzenia roślinnego), a węglowodany 55-60% dziennej racji pokarmowej,
  • spożywanie 500g warzyw oraz tyle samo owoców (zwłaszcza świeżych), a więc dostarczanie składników mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dziewczęta

Energia

Kcal/osobę/dobę

Białko

g/osobę/dobę

Tłuszcz g/osobę/dobę

10-12 lat

2000-2150

75-81

67-72

13-15 lat

2200-2400

83-90

73-80

16-18 lat

2200-2600

83-98

73-87

Zobacz także: Odchudzanie nastolatki - na co należy zwrócić uwagę?

Redakcja poleca

REKLAMA