Otyłość u dziewcząt w wieku dojrzewania
Otyłość to zaburzenie, polegające na nadmiernym gromadzeniu się w organizmie tkanki tłuszczowej. W zaburzeniu tym liczba komórek tłuszczowych zwiększa się bądź istniejące już komórki tłuszczowe zwiększają swoją objętość.
Polecamy: Żywienie dziewcząt w okresie dojrzewania
Jak stwierdzić czy ma się prawidłową masę ciała?
Głównym elementem jest pomiar aktualnego ciężaru ciała i obliczenie nadwagi w stosunku do ciężaru ciała należnego:
Nadwaga (kg) = masa ciała aktualna – masa ciała należna
masa ciała aktualna – masa ciała należna
Nadwaga (%) = 100 * ________________________________
masa ciała należna
Jeżeli uzyskany wynik wynosi 20% i więcej, to mówimy o otyłości. Poniższa tabela przedstawia wartość masy ciała, którą dziecko powinno mieć przy danej wysokości ciała, oraz masę ciała, od której zaliczamy je do grona otyłych. Bardziej precyzyjnym sposobem rozpoznania otyłości jest pomiar ilości tłuszczu w organizmie, przy pomocy analizatora składu ciała.
Wysokość ciała [cm] |
Dziewczęta |
|
Masa należna [kg] |
Początek otyłości [kg] |
|
124 |
24,0 |
28,8 |
125 |
24,6 |
29,5 |
126 |
25,2 |
30,2 |
127 |
25,7 |
30,8 |
128 |
26,4 |
31,7 |
129 |
27,0 |
32,4 |
130 |
27,5 |
33,0 |
131 |
28,0 |
33,6 |
132 |
28,6 |
34,3 |
133 |
29,2 |
35,0 |
134 |
29,8 |
35,8 |
135 |
30,4 |
36,5 |
136 |
31,0 |
37,2 |
137 |
31,6 |
37,9 |
138 |
32,2 |
38,6 |
139 |
32,8 |
39,4 |
140 |
33,4 |
40,1 |
141 |
34,0 |
40,8 |
142 |
34,6 |
41,5 |
143 |
35,2 |
42,2 |
144 |
35,8 |
43,0 |
145 |
36,4 |
43,7 |
146 |
37,0 |
44,4 |
147 |
37,7 |
45,2 |
148 |
38,4 |
46,1 |
149 |
39,1 |
46,9 |
150 |
39,8 |
47,8 |
151 |
40,5 |
48,6 |
152 |
41,1 |
49,3 |
153 |
41,7 |
50,0 |
154 |
42,3 |
50,8 |
155 |
42,9 |
51,5 |
156 |
43,5 |
52,2 |
157 |
44,8 |
53,8 |
158 |
46,1 |
55,3 |
159 |
47,4 |
56,9 |
160 |
48,7 |
58,4 |
161 |
50,0 |
60,0 |
162 |
51,6 |
61,9 |
163 |
53,3 |
63,9 |
164 |
55,0 |
66,0 |
165 |
56,2 |
67,4 |
166 |
57,4 |
68,9 |
Przyczyny otyłości u dziewcząt
Przyczyną powstawania otyłości jest zawsze długotrwały bilans energetyczny ustroju z przewagą dostarczonych kalorii (spożycia) nad wydatkami energetycznymi (praca, ruch).
Wśród czynników warunkujących otyłość wyróżnia się:
- predyspozycje genetyczne, które mogą być wykorzystane dopiero po ujawnieniu współdziałających czynników środowiskowych; do czynników genetycznych zalicza się: zmniejszone tempo przemiany materii;
- czynniki środowiskowe, do których zalicza się, np., zwiększone spożycie energii, przekarmianie, nieregularność spożywania posiłków w dużych porcjach, podjadanie, mała aktywność fizyczna, lęk, konflikty w rodzinie, niepowodzenia;
- zaburzenia hormonalne, takie jak: niedoczynność tarczycy, niedobór hormonów wzrostu.
Racjonalne odżywianie powinno uwzględniać
- spożywanie 5 posiłków dziennie (śniadanie I, śniadanie II, obiad, podwieczorek, kolacja),
- przestrzeganie stałych godzin spożywania posiłków,
- odpowiedni podział dziennej racji pokarmowej na poszczególne posiłki: śniadanie I powinno stanowić 25% wartości energetycznej dziennej racji, śniadanie II – 15%, obiad – 30%, podwieczorek – 10%, kolacja – 20%,
- przestrzeganie przewidzianej dla wieku i płci wartości energetycznej spożywanych posiłków, pomniejszona o 300 kcal,
- zapewnienie odpowiednich ilości i proporcji składników pokarmowych: białko powinno stanowić 10-15%, tłuszcze ok. 30% (przy czym 1/3 spożywanych tłuszczów powinna być pochodzenia roślinnego), a węglowodany 55-60% dziennej racji pokarmowej,
- spożywanie 500g warzyw oraz tyle samo owoców (zwłaszcza świeżych), a więc dostarczanie składników mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dziewczęta |
Energia Kcal/osobę/dobę |
Białko g/osobę/dobę |
Tłuszcz g/osobę/dobę |
10-12 lat |
2000-2150 |
75-81 |
67-72 |
13-15 lat |
2200-2400 |
83-90 |
73-80 |
16-18 lat |
2200-2600 |
83-98 |
73-87 |
Zobacz także: Odchudzanie nastolatki - na co należy zwrócić uwagę?