Powinny stanowić podstawę jadłospisu zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego oraz cennych mikroelementów. Pamiętajmy, że produkty zbożowe, to nie tylko pieczywo, ale także kasze, makarony, otręby, mąki, płatki zbożowe. Wszystkie te produkty powinny znaleźć się w codziennej diecie przedszkolaka. Przy wyborze tych produktów należy oceniać wygląd, sposób opakowania i świeżość. Wybierajmy pieczywo pełnoziarniste (unikajmy tych z barwnikami, jak miód czy karmel). Kasze powinny być grube, mąki z grubego przemiału, makarony ciemne. Jeśli chodzi o płatki wybierajmy jęczmienne, żytnie czy owsiane, zamiast kukurydzianych i gotowych produktów śniadaniowych.
1. Produkty zbożowe
Podobnie jak produkty zbożowe powinny znaleźć się w codziennym menu. Są źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika i mają niewiele kalorii. Energii dostarczają w postaci węglowodanów złożonych, nie powodują więc odkładania się tkanki tłuszczowej.
Polecamy: Co i jak jeść, czyli piramida zdrowego żywienia
2. Warzywa
Warzywa należy podawać do każdego posiłku. Jeden raz w ciągu dnia warto podać je w formie gotowanej. Kupujmy warzywa świeże lub mrożone, raczej nie obrane i nie rozdrobnione, ale przede wszystkim różnorodne! Przy przygotowaniu sałatek i surówek istotne jest by pamiętać o dodatku tłuszczu. Warzywa są źródłem witamin (A, D, E, K) rozpuszczalnych w tłuszczach, do których wchłaniania konieczny jest tłuszcz. Do przygotowania surówek i sałatek najlepiej nadają się oleje zawierające jedno nienasycone kwasy tłuszczowe (np. oliwa).
Polecamy: Magia bazylii i oregano
3. Owoce
W przeciwieństwie do warzyw dostarczają energii w postaci węglowodanów prostych. Dlatego nie powinny dominować w diecie, ale powinny pojawić się w codziennym jadłospisie przedszkolaka. Owoce są nieocenionym źródłem witamin i mikroelementów. Nie zapominajmy o owocach suszonych, które z powodzeniem mogą zastąpić cukierki i słodycze, a przy tym dostarczają do organizmu cennych składników.