Czy wiesz, że anemia w ciąży dotyczy nawet 40% kobiet? Bierze się ze zwiększonego zapotrzebowania m.in. na żelazo. Pierwszymi objawami anemii może być ogólne zmęczenie, senność czy uczucie przyspieszonego bicia serca. Może prowadzić np. do przedwczesnego porodu, dlatego tak ważne jest, by kontrolować poziom hemoglobiny oraz hematokrytu. Oto dania, które pomogą ci w ich wyregulowaniu!
1. Makaron z fasolki mung z tofu i kapustą pekińską
Składniki (2 porcje):- ok. 100 g makaronu z fasolki mung
- ok. 100 g tofu
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 1 mała marchewka
- 1 duża dymka razem z cebulką
- łyżeczki imbiru w proszku
- kilka kropli zielonego tabasco i sosu sojowego
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju sezamowego
- mały pęczek natki pietruszki
2. Koktajl z pomarańczy i moreli
Składniki (na 2 porcje):- 2–3 pomarańcze
- 4–6 moreli
- kilka listków świeżej melisy
3. Barszcz z mlekiem kokosowym
Składniki:- ok. 100 g lub 3–4 „brykiety” mrożonych buraków
- 1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego
- 1 średnia marchewka l 1 średni ziemniak
- 3 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- sok z 1/2 cytryny
- sól do smaku
- pęczek kolendry
ok. 10 minut. Następnie dodajemy mrożone buraczki, ugotowaną fasolę, mleko kokosowe i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy sok z połówki cytryny i solimy. Danie ozdabiamy poszatkowaną kolendrą.
Poznaj więcej zdrowych przepisów:
4 przepisy na domowe mleko roślinne
8 przepisów na dietetyczne koktajle
Przepisy na lecznicze napary na lepszą laktację
8 przepisów na dietetyczne koktajle
Przepisy na lecznicze napary na lepszą laktację
4. Pieczona pietruszka i ziemniaki w sosie słodko--kwaśnym
Składniki (na 3 porcje):
- 1/2 kg małych młodych ziemniaków
- 3 średnie pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Sos:
- sok z 1 limonki
- 1/2 czerwonej ostrej papryki
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki miodu
- łyżka drobnego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- ząbek czosnku
Przygotowanie: Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Pietruszkę kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie na ok. 3cm kawałki. Podgotowane ziemniaki i pokrojoną pietruszkę mieszamy w misce z oliwą i odrobiną soli, wyrzucamy na blachę i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C, aż warzywa mocno przyrumienią się (ok. 15 minut). Zmiażdżony czosnek i mieszamy w miseczce z octem
i składnikami sosu. Polewamy warzywa.
i składnikami sosu. Polewamy warzywa.
5. Sałata z burakami i botwiną
Składniki (na 2 porcje):
- 3 średnie buraki
- ok. 100 g liści młodej botwiny
- 6–8 plasterków sera koziego (roladka)
- kiełki buraka (do przybrania)
- łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie: Buraki gotujemy w łupinie aż będą miękkie. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i obieramy ze skóry. Kroimy na minimum 16 części, dodajemy musztardę, ocet balsamiczny, oliwę i cukier trzcinowy. Całość dokładnie mieszamy. Na umyte liście botwinki wykładamy buraczki z dressingiem. Ozdabiamy plastrami sera koziego i kiełkami buraka. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami.
Poznaj więcej zdrowych przepisów:
4 przepisy na domowe mleko roślinne
8 przepisów na dietetyczne koktajle
Przepisy na lecznicze napary na lepszą laktację
8 przepisów na dietetyczne koktajle
Przepisy na lecznicze napary na lepszą laktację
na podstawie tekstu autorstwa Moniki Mrozowskiej/Mamo to ja